4 produkty, które warto wprowadzić do swojej diety

4 produkty, które warto wprowadzić do swojej diety

Redakcja

2016-10-30

brak komentarzy

Odchudzanie to wymagający proces. Stawia przed nami wyzwania – rezygnacji z gazowanych napojów, odstawienia słodyczy i słonych przekąsek. Jednocześnie odchudzanie wymaga od nas podjęcia aktywności fizycznej. Wśród listy nakazów i zakazów na szczęście są przyjemne obowiązki. Aby urozmaicić swoją dietę odchudzającą i wesprzeć uciekające kilogramy wystarczą cztery produkty. Poznaj je i rozpocznij kulinarny eksperyment.

Pumpernikiel – odchudzanie na chlebie

Powstający na bazie mąki żytniej pumpernikiel to produkt idealny dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Z powodzeniem można go spożywać jako alternatywę węglowodanową, przykładowo dla makaronów razowych. Jego doskonały smak sprawdza się zarówno samodzielnie, jak i z dodatkami. Ten chleb żytni zjedzony na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż pszenny odpowiednik, dzięki czemu później odczuwamy głód. To zasługa błonnika, który wiąże nim wodę. W konsekwencji unikamy kalorycznych przekąsek i podjadania pomiędzy posiłkami. Pumpernikiel obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.

Ocet balsamiczny – odchudzanie w rytmie balsamico

Dlaczego warto sięgnąć po ocet balsamiczny na odchudzanie? Produkt modyfikuje metabolizm cukru, dlatego zaleca się jego spożycie z makaronami. Takie podane rekomenduje słynny kucharz – Jamie Olivier, który podkreśla właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Jednocześnie hamuje apetyt, więc szybciej najadamy się standardową porcją. Ocet balsamiczny poprawia przemianę materii, dzięki stymulowaniu produkcji naturalnych enzymów trawiennych, a przy tym jest mało kaloryczny – jedna łyżeczka to zaledwie 3 kcal!

Czarne oliwki – odchudzanie śródziemnomorskie

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają procesy trawienne i łagodzą migrenę. Pomimo tego, że stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych, są produktem niskokalorycznym. Dla przykładu, 25 gramów (ok 10 oliwek) to jedyne 37 kcal. To wystarczy, by otrzymać cały pakiet składników odżywczych. Kwas oleinowy zmniejsza aktywność genu odpowiedzialnego za raka piersi, chroni serca i zmniejsza ryzyko chorób krążenia. Oliwki są bogate w witaminy z grupy B istotne dla kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii. Prowitaminy A, witaminy C i E to pakiet ochronny przed działaniem wolnych rodników. W ich składzie jest także błonnik, gwarantujący uczucie sytości.

Czarny pieprz w nowej odsłonie

Okazuje się, że ekstrakt z czarnego pieprzu może pobudzić i przyspieszyć wydzielanie soku żołądkowego, a przy tym działać rozkurczowo i obniżyć ciśnienie tętnicze. W czym tkwi sekret? Zewnętrzna powłoka ziarna czarnego pieprzu zawiera alkaloid zwany piperyną. Substancja realnie wpływa na zmniejszenie tkanki tłuszczowej – podkręca tempo lipolizy, czyli rozkładu tkanki tłuszczowej, a wraz z nią tempa przemiany materii. Nic dziwnego, że tabletki pieprzowe na odchudzanie przeżywają swój renesans, lecz zamiast suplementów warto postawić na dodatkową przyprawę w kuchni.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie