Cała prawda o natce pietruszki

Cała prawda o natce pietruszki

Redakcja

2017-01-02

brak komentarzy

Najcenniejsza okazuje się świeżo zerwana – a także to zapewni ci własna uprawa. Trudniej utrzymać świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, więcej w lodówce: umyty a także otrzepany z wody pęczek owiń ręcznikiem kuchennym a także połóż w najcieplejszym miejscu lodówki. Listki można także posiekać, zapakować do plastikowego pudełka a także zamrozić – wrzucone przykładowo do zupy staną się jak świeże. Pojedyncze listki zalane wodą w pojemniku na lód po zamrożeniu ozdobią cocktaile.

Natka pietruszki - znaczenie odżywcze

Już żyjący więcej niż 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach a także pęcherzu”, służy na „krzyża bolenie a także pacierza”.

W istocie łagodzi nerwobóle, funkcjonuje diuretycznie, służy w leczeniu kamicy moczowej. Posiada olejek eteryczny, jakiego kluczowe składnik to apiol a także mirystycyna. Oba elementy to dobre środki dezynfekujące a także moczopędne. Z

ielone listki polepszają metabolizm, powodują ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają ciało. Nać pietruszki świetnie umacnia – w 100 g okazuje się 5 mg żelaza a także 177 mg wit. C (dużo więcej aniżeli w owocach cytrusowych). Wspaniale rzutuje na wzrok a także cerę, bo posiada aż 5510 µg beta-karotenu a także 3,1 mg wit. E.

Natka jest pełna także w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź a także mangan. Żucie listków zaleca się palaczom, bo od razu uatrakcyjnia nieświeży oddech.

Przepisy na potrawy z natką pietruszki

Pietruszkowe pesto

2 niewielkie lub 1 duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy, 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych lub płatków migdałowych, 4–5 łyżek startego sera rodzaju parmezan lub pecorino, sól, pieprz.

Natkę opłucz, precyzyjnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w mikserze, wrzuć obrany czosnek a także uprażone na suchej patelni orzechy. Dodaj oliwę, nieco soli a także pieprzu, precyzyjnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Pieczarki faszerowane z pietruszką 

8 dużych pieczarek, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz

Pieczarki wyczyść, odetnij trzony, posiekaj je drobno a także przesmaż na oliwie. Natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Trzony wymieszaj z natką, ziół solą a także pieprzem. Farszem wypełnij kapelusze, połóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryj folią a także upiecz. Podawaj na gorąco skropione napojem z cytryny.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie