Czy warto wybierać tylko produkty ekologiczne?

Czy warto wybierać tylko produkty ekologiczne?

Redakcja

2017-01-30

brak komentarzy

Każdy chce troszczyć się o własne zdrowe oraz z pewnością wybierze produkt, na którym widnieje napis „bio”, „fit”, „eko”. Jednak żywność ekologiczna okazuje się droższa od konwencjonalnej, a często konsumenta wprowadza się w błąd. Jak świadomie selekcjonować prawidłowe składniki a także nie przepłacać za towar pod szyldem eko, który w ogóle eko nie jest?

Żywność ekologiczna - czy za ceną idzie jakość?

Czemu żywność ekologiczna okazuje się droższa? Plony upraw ekologicznych są niższe z uwagi na straty a także niewspomaganie wzrostu środkami chemicznymi. W razie hodowli zwierząt okazuje się to koszt zagwarantowania im właściwych warunków, droższa pasza a także same certyfikaty, chociaż rolnicy otrzymują dotacje unijne. To to ma dostarczyć lepszą jakość produktów spożywczych. Warzywa a także świeże owoce ekologiczne posiadają dużo więcej witamin, soli mineralnych a także przeciwutleniaczy aniżeli żywność dostępna w marketach. Jest to ich zdecydowany plus – mimo wszystko zaleca się się zastanowić, czy za niższą cenę nie lepiej nabyć dużo więcej jarzyn a także owoców. W przypadku mięsa bez wątpienia lepiej selekcjonować owe z hodowli ekologicznej.

Pestycydy

To co eksponuje żywność ekologiczną, to brak chemii zastosowanej do uprawy roślin. Środki owe mają na celu zabicie chwastów, grzybów, szkodników – co to oznacza tych elementów, które mogłyby zminimalizować plon. Powszechnie uważa się zatem, że tradycyjna żywność okazuje się „struta”, a jedynie eko bywa tą pełnowartościową.

Co wybrać, by być zdrowym?

W kwestii jarzyn oraz owoców odpowiedź bywa skomplikowana, ryzyko zanieczyszczenia konwencjonalnej żywności pestycydami mimo wszystko okazuje się znikome. Z pewnością jeżeli nas nie stać na żywność ekologiczną, to i tak lepiej na rzecz naszego zdrowia za każdym razem wyjdzie spożywanie jakichkolwiek jarzyn aniżeli nie spożywanie ich w ogóle w obawie bezpośrednio przed chemią. Jeżeli chodzi o mięso, to tu bez wątpienia zwycięża żywność ekologiczna. Nie jedynie ze powodów humanitarnych, ponieważ zwierzęta tak hodowane żyją w większych warunkach a także jedzą naturalny dla nich pokarm, ale także z korzyścią na rzecz naszego naszego zdrowia. Między innymi nie przejawia potrzeby aplikowania antybiotyków 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie