Dieta aspirynowa - czy naprawdę działa?

Dieta aspirynowa - czy naprawdę działa?

Redakcja

2017-07-24

brak komentarzy

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) jest jedynym efektywnym sposobem walki z alergią na kwas salicylowy. Pozwala ona ludziom uczulonym na salicylany ustrzec się przed groźnymi w skutkach reakcjami alergicznymi, do których włączamy ataki duszności czy wstrząs anafilaktyczny. Zobacz, na czym polega zbilansowana dieta aspirynowa a także co można spożywać, gdy jest się uczulonym na salicylany.

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) to swoista dieta eliminacyjna. Polega na wykluczeniu lub zminimalizowaniu podaży składników, które posiadają salicylany, przez odpowiedni wybór pokarmów w diecie uczulonego. Salicylany wywołują u użytkowników uczulonych na nią dotkliwe objawy chorobowe. W takich sytuacjach zbilansowana dieta aspirynowa jest jedynym efektywnym sposobem walki z alergią na kwas salicylowy.

Zasady diety aspirynowej

Przy podejrzeniu, że to salicylany zawarte w pokarmach są powodem alergii, poleca się 7-14-dniową kurację, w trakcie której składniki zawierające kwas salicylowy trzeba zastąpić produktami wolnymi od owej substancji. W trakcie metody zabronione jest sięganie po aspiryny a także inne niesteroidowe medykamenty przeciwzapalne. Po skończenia diety co 2-3 dni trzeba sukcesywnie dołączać do menu kolejne składniki spożywcze (o niewielkiej lub średniej obecności kwasu salicylowego). W przypadku pojawienia się objawów reakcji alergicznej, trzeba wyeliminować z jadłospisu artykuł, który podejrzewa się o wywołanie uczulenia.

Trzeba mieć na uwadze, że głównym celem diety aspirynowej jest dokonanie oceny tolerancji kwasu acetylosalicylowego u użytkowników, u których pojawiły się objawy reakcji alergicznej (zwłaszcza pokrzywka) a także zachowanie podaży salicylanów w konsumowanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie występują objawy niepożądane. Poziom ten jest indywidualny a także zmienny, tzn. tolerancja na salicylany nie jest wartością stałą a także zmienia się w zależności od okoliczności (przykładowo stresu). Ponieważ w poszczególnych sytuacjach całkowita eliminacja składników, które posiadają kwas salicylowy, jest niepotrzebna.

Kto powinien korzystać z diety aspirynowej?

Dieta aspirynowa polecana jest głównie ludziom, u których obserwuje się uczulenie na salicylany, lub u których występuje astma aspirynowa (skrajny przejaw tego uczulenia). Można ją również zastosować pomocniczo w leczeniu zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD). Według naukowców zbilansowana dieta aspirynowa może przybliżyć nas do poprawy kondycji zdrowotnej - również ludzi chorych na przewlekłą pokrzywkę lub astmę oskrzelową.

Dieta aspirynowa – co można spożywać?

W trakcie kuracji pokarmy o niewielkiej zawartości kwasu salicylowego mogą być prawidłowo tolerowane przez uczulonego a także nie muszą być wykluczane z jadłospisu, pod warunkiem, że są przyjmowane w małych proporcjach. Zasada ta odnosi się między innymi do dojrzałych owoców, u których ilość salicylanów maleje wraz z procesami dojrzewania, a także ugotowanych warzyw (gotowanie obniża zawartość salicylanów).Niepożądane jest zaś sięganie po przykładowo: zioła, konserwy, składniki konserwowane benzoesanami a także artykuły zawierające syntetyczne środki smakowe, zapachowe, itp., albowiem charakteryzują się one wysoką ilością salicylanów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie