Dieta eliminacyjna: co jeść, a czego unikać?

Dieta eliminacyjna: co jeść, a czego unikać?

Redakcja

2016-12-25

brak komentarzy

Dieta eliminacyjna powinna być wykorzystywana po pojawieniu się symptomów alergii pokarmowej. Stosowanie się do jej reguł może przyczynić się do kompletnego ustąpienia alergii, albowiem jest ona jedyną formą kuracji przyczynowej. Zobacz, na czym polega dieta eliminacyjna i co jeść, a czego lepiej wystrzegać się na dobre.

Dieta eliminacyjna – zasady dla alergików

Jadłospis eliminacyjny to kluczowy sposób kuracji alergii pokarmowej, który opiera się na stałym lub czasowym wyeliminowaniu z menu niezdrowych lub nieprawidłowo tolerowanych substancji odżywczych, z równoczesnym wprowadzeniem w ich miejsce substancji zamiennych, o równoważnych wartościach wzmacniających.

Celem metody eliminacyjnej jest głównie zmniejszenie reakcji układu immunologicznego na dany element a także zmniejszenie możliwości pojawienia się reakcji pseudoalergicznych.

Dla kogo jest przeznaczona dieta eliminacyjna?

Jadłospis eliminacyjny jest przeznaczony głównie dla ludzi, u których wystąpiły objawy alergii pokarmowej. Jest także sposobem kuracji już zidentyfikowanego procesu chorobowego. Stosuje się ją również u ludzi z alergią pokarmową w celu przywrócenia tolerancji na pokarm budzący reakcje alergiczne.

Kiedy, co i jak wykreślić z naszego menu, czyli rodzaje diet eliminacyjnych

Wyróżnia się 3 rodzaje diet eliminacyjnych: dietę polegającą na całkowitym wyeliminowaniu jednej lub paru substancji niezdrowych dla chorego, dietę elementarną a także dietę oligoantygenową.

Jadłospis eliminacyjny: całościowe wyeliminowanie jednej lub paru substancji

Ten pierwszy i najczęściej stosowany rodzaj metody eliminacyjnej polega na całkowitym wyeliminowaniu jednej lub paru substancji potencjalnie alergizujących na okres jakiś 2 tygodni. Produkty, które podejrzewa się o prowokowanie reakcji alergicznej, powinny być wyłączane pojedynczo do momentu, gdy objawy alergii ustąpią. Wtedy wiadomo, który element uczula.

Jadłospis eliminacyjny musi być stosownie zrównoważony pod kątem kalorycznym a także odżywczym. Jednak całościowe pozbycie się danego produktu może wiązać się z niedostatkami substancji wzmacniających w nim zawartych. Aby temu przeciwdziałać, powinny być używane zamienniki - składniki o równoważnych wartościach wzmacniających. Na przykład w przypadku diety bezmlecznej, trzeba skupić uwagę na skład dostępnych specyfików zamiennych, a zwłaszcza na zawartość wapnia i stosunek wapnia do fosforanów. Tego rodzaju jadłospis stosuje się najchętniej u niemowlaków, które mają alergię na białka mleka krowiego (nie mylić z nietolerancją białka mleka krowiego). Pokarmy uzupełniające można dołączać po 5. miesiącu życia dziecka.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie