Dieta IGpro - fazy odchudzania

Dieta IGpro - fazy odchudzania

Redakcja

2016-12-19

brak komentarzy

Dieta IGpro to kuracja dietetyczna wyszczuplająca oparta na piramidzie zdrowego żywienia oraz indeksie glikemicznym - wskaźniku, który powiadamia o tym, jak błyskawicznie zwiększa się ilość cukru w krwioobiegu po spożyciu danego artykułu. Panuje zasada, iż im większy indeks glikemiczny ma dany artykuł, tym prędzej zwiększa się ilość cukru w krwioobiegu po jego konsumpcji. Szkodliwe dla jednostek wyszczuplających się są składniki o wysokim IG, bo powodują nagły skok poziomu glukozy w krwioobiegu, który prowadzi do ogromnego wyrzutu insuliny (tzw. skok insulinowy) - substancji koniecznej do spadku poziomu glukozy. Efekt taki zachodzi błyskawicznie, mimo wszystko zakres cukru w krwioobiegu nie zmniejsza się do wartości początkowej, ale zdecydowanie niżej jej poziomu, co objawia się wycieńczeniem, rozdrażnieniem, problemami w koncentracji czy też przede wszystkim atakami wilczego głodu, podczas których posiada się chęć na coś słodkiego.

Oprócz tego insulina przyczynia się do spadku tempa procesu redukcji tłuszczów oraz sprzyja magazynowaniu ich w formie tłuszczowej. POnieważ prawidłowe oraz sprzyjające odchudzaniu są składniki spożywcze o niewielkim indeksie glikemicznym, gdyż powoli unoszą ilość glukozy w krwioobiegu. Oprócz tego dieta oparta na artykułach o małym oraz przeciętnym ig zdecydowanie redukuje niebezpieczeństwo rozwinięcia się cukrzycy typu 2 oraz wysokiego ciśnienia.

Dieta IGpro - kolejne fazy kuracji odchudzającej

Dieta IGpro składa się z 3 etapów, których czas trwania jest ustalany poprzez lekarza-dietetyka oraz zależy zwłaszcza od różnicy pomiędzy wagą wyjściową a wagą docelową.

ETAP I (etap natarcia)
W pierwszej fazie jadłospisu można spożyć wyłącznie składniki oznaczone kolorem zielonym. Są to składniki o niewielkim ig, które nie unoszą nagle poziomu cukru w krwioobiegu i dają wrażenie większej pełności. W owej fazie da się zmniejszyć wagę choćby choćby 2-3 kg.

ETAP II (etap spadku)
W drugiej fazie kuracji odchudzającej konsumuje się składniki zaznaczone kolorem żółtym oraz pomarańczowym, a więc o przeciętnym ig. Ta faza trwa najdłużej, ale w trakcie jej trwania uzyskuje się oczekiwaną masę.

ETAP III (etap utrwalenia)
Zamierzeniem owej fazy jadłospisu jest przyzwyczajenie osoby wyszczuplającej się do zmienionych, dobrych zwyczajów związanych z jedzeniem, a co się z tym wiąże - ustabilizowanie jej wagi oraz zminimalizowanie możliwości pojawienia się rezultatu "jojo", a więc powrotu do wagi startowej. W czasie ostatniego etapu kuracji odchudzającej sprawdza, czy można już bez pomocy dokonywać dobrych decyzji związanych z jedzeniem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie