Jak poprawić metabolizm? Wystarczy 5 składników!

Jak poprawić metabolizm? Wystarczy 5 składników!

Redakcja

2016-10-21

brak komentarzy

Szybkość odchudzania zależy od tempa przemiany materii – im wolniejsze, tym trudniej uporać się z nadwagą. Na szczęście, w walce z dodatkowymi kilogramami mamy sprzymierzeńców. Poznajcie 5 składników, które rozwiążą problem przemiany materii i nadadzą tempo odchudzaniu.

Pieprz i papryka

Przyprawy o ostrym smaku przyspieszają przemianę materii nawet o 10%! Ten współczynnik jest naprawdę duży. Rozważmy na przykładzie. Przeciętna kobieta, która prowadzi spokojny tryb życia spala około 1800 kcal. Owe 10 procent to w naszym przypadku 180 kcal. Dzięki dodawaniu ostrych przypraw do naszych dań możemy schudnąć więcej bądź pozwolić sobie na dodatkową porcję czekolady.

Imbir

Poza przyspieszeniem przemiany materii, imbir działa rozgrzewająco na organizm. Dlatego koktajle czy nawet ciasteczka z dodatkiem imbiru uchodzą za deser idealny dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. W czym tkwi sekret skuteczności? W substancji zwanej gingerol, która pobudza spalanie tkanki tłuszczowej obecnej w brzuchu i w organach wewnętrznych. Zjadanie potraw dobrze przyprawionych imbirem jest skuteczniejsze niż łykanie odchudzających suplementów!

Garcynia

Ten mały tropikalny owoc wchodzi w skład przyprawy curry, ale tym, co zadziwiło naukowców był kwas hydroksycytrynowy (HCA). To wyjątkowy spalacz tłuszczu, którzy przyspiesza przemianę materii i działa na ośrodek odczuwania głodu w mózgu, powodując zmniejszenie apetytu.

Witamina B6

Witamina ma niezwykłą właściwość uaktywniania energii zamkniętej w komórkach tłuszczowych. Poza tym jest istotnym składnikiem koenzymów, które biorą udział w przemianach białek, aminokwasów i tłuszczów. Bogaty w witaminę B6 jest pity przez nasze babcie kwas chlebowy, który wyróżnia się właściwościami odchudzającymi za sprawą dwóch kluczowych składników – drożdży i chleba razowego. Dzisiaj nie musimy już wypijać kwasu chlebowego, ponieważ witamina znajduje się także w awokado, otrębach, soi i mące z pełnego przemiału.

Białko

Zdaniem specjalistów ds. zdrowego żywienia, zwiększenie ilości białka w codziennym menu może przyspieszyć tempo przemiany materii. Dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć chudego mięsa ani nabiału. Dlaczego? Białko pobudza hormony wzrostu, zwiększając zapotrzebowanie na energię nawet o 15%. Niestety dieta białkowa jest obarczona wieloma wadami – powoduje zakwaszenie organizmu, co może skutkować kłopotami z wypróżnianiem. Dietę białkową nie powinno się stosować dłużej niż miesiąc.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie