Nowe produkty w diecie. Czy faktycznie powszechnie reklamowana zdrowa żywność jest dobra?

Nowe produkty w diecie. Czy faktycznie powszechnie reklamowana zdrowa żywność jest dobra?

Redakcja

2016-10-23

1 komentarz

Nasiona chia, stewia, amarantus, mleko migdałowe to produkty, które znajdują uznanie wśród osób, które szaleńczo podążają za aktywnym trybem życia. Czy słusznie? Czy faktycznie popularna zdrowa żywność wyjdzie nam na zdrowie? 

Mleko migdałowe

To doskonały zamiennik mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy. W mleku migdałowym nie ma kazeiny (ciężkostrawnego białka), lecz za to są cenne mikroelementy oraz witamina E - skutecznie pozbywa się wolnych rodników, a przy tym zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, znane jest ze swoich właściwości alkalizujących, czyli odkwaszających organizm. Minus: mleka migdałowego powinny unikać osoby, które są uczulone na orzechy. Do spożycia nie zachęca też horrendalna cena.

Stewia

Stewia jest aż 35 razy słodsza od cukru, a przy tym nie jest kaloryczna. Doskonale nadaje się zwłaszcza do wypieków - jedna łyżeczka stewii zastępuje szklankę cukru! Według stanu dzisiejszej wiedzy o produkcie, ta substancja słodząca jest przez organizm dobrze trawiona i bezpieczna w konsumowaniu. Minus: po jednym z przeprowadzonych badań okazało się, że konsumenci, którzy stosowali suszone liście, mieli podwyższony poziom złego cholesterolu. Dlatego stewii używajmy, lecz w proszku.

Jagody goji

Jagody są uznawane za jedne z najbardziej odżywczych owoców. Mają dużą zawartość flawonoidów o właściwościach antynowotworowych i są uważane za cudowny lek na wieczną młodość. Badania wykazały, że regularne spożycie jagód goji może spowolnić osłabienie wzroku wynikające z wieku. Minus: niełatwo kupić świeże, zaś producenci niejednokrotnie zaznaczają na etykietach możliwość siarkowania owocu!

Nasiona chia

Czy wiesz, że jedna łyżka nasion chia zawiera tyle błonnika, ile miska płatków owsianych? To solidny pakiet żelaza, który jest potrzebny kobietom, zwłaszcza w trakcie miesiączki, kiedy tracą ten pierwiastek. W nasionach nie brakuje wapnia i kwasów omega-3. Minus: ze spożycia nasion powinny zrezygnować osoby, które mają alergię na sezam bądź gorczycę - w chia występują podobne białka uczulające.


Dodaj komentarz

Komentarze

gawronski

2016-10-24 11:07:09


jagody goji sa juz od dawna przereklamowane

DietaZdrowe odżywianie