Stewia – dobra alternatywa wobec cukru?

Stewia – dobra alternatywa wobec cukru?

Redakcja

2017-04-07

brak komentarzy

Stewia to środek słodzący ok. 300 razy słodszy od cukru, który bardzo nie posiada kcal. Ponieważ cieszy się dużym zainteresowaniem, tym zdecydowanie bardziej, że popyt na dietetyczne składniki nadal przyspiesza. Czy mimo wszystko stewia to dobra dodatkowa opcja na rzecz węglowodanów? Czy środek słodzący stewia okazuje się pozbawiony ryzyka na rzecz naszego zdrowia?

Stewia (Stevia rebaudiana)

Określana także mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej a także Południowej okazuje się znana od wieków jako artykuł do słodzenia. Za jej słodzony smak odpowiedzialne okazują się glikozydy stewiolowe - sole, które powstają w liściach a także łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii jest odpowiednia szklance węglowodanów. Jednak mimo to nie okazuje się tucząca a także nie prowokuje próchnicy.

Czy stewia okazuje się sprawdzona na rzecz naszego zdrowia? Skąd kontrowersje na temat stewii?

Do 2010 roku podejrzewano, że glikozydy stewiolowe pozwalają posiadać rakotwórcze a także mieć niekorzystne znaczenie na rozwoju płodu. W jednocześnie tym  roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że aplikowanie stewii okazuje się bezpieczny.

Stewia okazuje się wariantem nie wyłącznie na rzecz węglowodanów, lecz również na rzecz bezwartościowych środków słodzących. Ponieważ 11 listopada 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do jedzenia o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne picie (ADI - Acceptable Daily Intake) 4 mg na kg wagi. Komisja Europejska uznała, że jest ryzyko przedawkowania stewii. Wzrasta ono głównie wśród użytkowników, którzy piją sporo płynów przesłodzonych.

Zdecydowanie warto przyswoić, że dzienna dawka słodzika może okazać się przekraczana także ze względu na produkty kosmetyczne, w skład których wchodzi stewia. Słodzik okazuje się ukryty także w nawozach. Stąd kontrowersje na temat wprowadzenia na rynek owych składników.

Stewia sprawdzona na rzecz diabetyków a także chorych na fenyloketonurię

Stewia okazuje się sprawdzona na rzecz użytkowników chorych na fenyloketonurię. Dodatkowo eksperymenty wskazują dobroczynne właściwości stewii przy nadciśnieniu a także cukrzycy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie