Właściwości kaszy gryczanej

Właściwości kaszy gryczanej

Redakcja

2017-04-10

brak komentarzy

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak przykładowo kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach okazują się owocem małej, dorastającej do 60 cm korzenia wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – jak w „Panu Tadeuszu” opisuje Mickiewicz („gryka jak śnieg biała”) – do różowej. Grykę najłatwiej zaobserwować na polach, przykładowo Lubelszczyzny, gdzie okazuje się najwięcej upraw. Kwitnie w lipcu a także sierpniu.

Kasza gryczana – źródło białka

Kasza gryczana okazuje się doskonałym bogactwem białka, posiada go od 10 do 16 procent (im cieplejszy klimat, tym go dużo więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne aniżeli to pochodzące ze zbóż, posiada podobne znaczenie jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) a także okazuje się bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę a także tryptofan, których nasze ciało samo nie wytwarza.

Kasza gryczana pełna włókien pokarmowych, soli mineralnych, witamin

Sama gryka jako roślina okazuje się stosowana w przemyśle farmaceutycznym jako dobra kopalnia rutyny uszczelniającej a także wzmacniającej krwionośne naczynia, kwercetyny a także kwasów organicznych.

Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym także hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa a także układu trawiennego. Z kolei w ziarnach, poza proteinami, znajdują się zwłaszcza cukry (69 g w 100 g) a także trochę (3 g) tłuszczu.

Bogactwo kaszy to wit. – B1, B2, P a także PP (dobre na rzecz układu nerwowego) – i znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, którzy podnoszą układ odpornościowy, oraz żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor i jod.

Ciemne lub jasne ziarna kaszy gryczanej

W supermarketach posiadamy kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), oraz paloną (prażoną) – łatwo ją poznać, bo okazuje się ciemniejsza. Prażona okazuje się zdecydowanie mniej wartościowa, bo w trakcie podgrzewania ginie partia witamin, ale posiada zdecydowanie bardziej zdecydowany smak. Zależnie od tego, czy ziarna znajdują się rozdrobnione, wyróżniamy także kaszę grubą a także łamaną.

Jak je odróżnić?

Gruba kasza prażona okazuje się brązowa – od jasnego do ciemnego odcienia, zaś łamana okazuje się brązowo-biała. Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy. W dystrybucji okazuje się także kasza krakowska. Łatwo ją pomylić z drobną kaszą jęczmienną. Krakowska to ta najbardziej rozdrobniona odmiana gryczanych ziaren, które w trakcie polerowania tracą dużo substancji wzmacniających. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (dlatego określenie kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przygotowuje się na słono a także słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, zwana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną napojem z wiśni lub konfiturą.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie