Czy warto gotować na parze?

Czy warto gotować na parze?

W trakcie klasycznego gotowania partia istotnych składników wzmacniających przechodzi do płynu, którą wylewamy. Polecamy gotowanie na parze - najzdrowszy środek przyrządzania spożywania. Pozwala utrzymać ma ...

Czytaj dalej
Jak prawidłowo mrozić żywność?

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Jedną z najłatwiejszych technik utrwalenia jedzenia okazuje się mrożenie. Nie wymaga użycia konserwantów, zmniejsza maksymalnie straty witamin a także soli mineralnych. Jak wykonać mrożonki w domu a także jak rozm ...

Czytaj dalej
Alergia na gluten – objawy

Alergia na gluten – objawy

Alergia na gluten nie okazuje się tym samym co celiakia, ale obie schorzenia przynależą do zespołu nietolerancji odżywczych. Alergia na gluten jest obecna dość zazwyczaj - aż 10 do choćby 20 procent użytkowników z ...

Czytaj dalej
Właściwości kaszy gryczanej

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak przykładowo kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach okazują się owocem małej, dorastającej do 60 cm korzenia wydające ...

Czytaj dalej
Stewia – dobra alternatywa wobec cukru?

Stewia – dobra alternatywa wobec cukru?

Stewia to środek słodzący ok. 300 razy słodszy od cukru, który bardzo nie posiada kcal. Ponieważ cieszy się dużym zainteresowaniem, tym zdecydowanie bardziej, że popyt na dietetyczne składniki nadal przyspiesza. C ...

Czytaj dalej
Efekty diety wielowarzywnej

Efekty diety wielowarzywnej

Jadłospis wielowarzywny to zbilansowana dieta odchudzająco-detoksykacyjna, która wpływa do poprawy kondycji zdrowotnej. Warzywa, będące bazą jadłospisu, pełne są w wit., minerały a także przeciwutleniacze, op&oacu ...

Czytaj dalej
Zalety jedzenia brukselki

Zalety jedzenia brukselki

Kolejnym przedstawicielem świata „drogocennych roślin" okazuje się brukselka. Ta minimalistyczna wersja kapusty, która własne korzenie przypisuje terenom europejskim, również ma dużo korzystnych ...

Czytaj dalej
Spróbuj daktyli i przekonaj się o ich zdrowotnych właściwościach!

Spróbuj daktyli i przekonaj się o ich zdrowotnych właściwościach!

Daktyle to 1 z kategorii bakalii, które dość często są używane w naszej rodzimej kuchni. Ten znany dodatek do deserów nie ma bardzo słodkiego smaku, ale ma masę zalet na rzecz naszego żołądka. Przekonajcie ...

Czytaj dalej
Czy warto wybierać tylko produkty ekologiczne?

Czy warto wybierać tylko produkty ekologiczne?

Każdy chce troszczyć się o własne zdrowe oraz z pewnością wybierze produkt, na którym widnieje napis „bio”, „fit”, „eko”. Jednak żywność ekologiczna okazuje się droższa od konwe ...

Czytaj dalej
Tłuszcze trans są szkodliwe!

Tłuszcze trans są szkodliwe!

Wśród tych najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów możemy wymienić dwa typy – nasycone i tzw. izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. I chociaż już owe początkowe okazują ...

Czytaj dalej
Cała prawda o natce pietruszki

Cała prawda o natce pietruszki

Najcenniejsza okazuje się świeżo zerwana – a także to zapewni ci własna uprawa. Trudniej utrzymać świeżość, gdy kupisz natkę w pęczku. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, więcej w lodówce ...

Czytaj dalej
Skutki uboczne diety Cambridge mogą zrujnować Twoje zdrowie!

Skutki uboczne diety Cambridge mogą zrujnować Twoje zdrowie!

Dieta Cambridge = jedynie 400 kcal na dzień w artykułach instant. Czy taka dieta jest zdrowa a także sprawdzona? Eksperci od lat rozmawiają na ten temat. Jednak desperaci, którzy chcą wyeliminować nadprogramowe ce ...

Czytaj dalej
Co zrobić, żeby nie jeść słodyczy?

Co zrobić, żeby nie jeść słodyczy?

Co zrobić, żeby nie jeść słodyczy? Nadmierny apetyt na słodkości to nie jedynie niebezpieczeństwo dla figury, ale a także dla naszego zdrowia. Oto jak odzwyczaić się od węglowodanów! Jak nie jeść słodyczy? N ...

Czytaj dalej
Dieta grejpfrutowa. Sprawdź kiedy zobaczysz efekty!

Dieta grejpfrutowa. Sprawdź kiedy zobaczysz efekty!

Dieta grejpfrutowa – efekty, które możemy dzięki niej osiągnąć ponoć przechodzą najśmielsze oczekiwania. To dieta mocno ograniczająca zbędne kalorie, promująca bogate w witaminy grejpfruty jako pożywne śwież ...

Czytaj dalej
Jak jeść zdrowo i cieszyć się życiem?

Jak jeść zdrowo i cieszyć się życiem?

Utrata 5 kg w okresie trzydziestu dni to duży test dla naszego ciała i umysłu. Zwłaszcza jeśli pragniemy zrobić to w sposób właściwy i nie obawiać się efektu jojo. Proste zasady zdrowego żywienia 1)Prosty pr ...

Czytaj dalej
Uzależnienie od słodyczy – porady

Uzależnienie od słodyczy – porady

Zdecydowana większość ludzi lubi słodkości dlatego tak często spotykamy się dziś z czymś, co lekarze określili jako „uzależnienie od słodyczy”. Porady w zakresie walki z nałogiem są dość proste i nie wymagają ...

Czytaj dalej
Rozgrzewające produkty

Rozgrzewające produkty

Zima jeszcze nie daje się nam we znaki. Chociaż najwyższe mrozy zapewne dopiero przed nami, już obecnie kilkanaście minut spędzonych na dworze skutkuje nieprzyjemnym zziębnięciem. Ocieplany płaszcz i sweter nie w ka ...

Czytaj dalej
Substancje zmniejszające poziom złego cholesterolu

Substancje zmniejszające poziom złego cholesterolu

Cholesterol nie posiada najlepszych notowań. Natomiast nie możemy się bez niego obejść. Bierze przykładowo udział w powstawaniu hormonów oraz kwasów żółciowych. Sam organizm produkuje 1–2 g cho ...

Czytaj dalej
Nadciśnienie tętnicze a sól w jadłospisie

Nadciśnienie tętnicze a sól w jadłospisie

Zbyt duża zawartość soli w jadłospisie może doprowadzić w rezultacie do wylewu albo – w najbardziej czarnym scenariuszu – do pęknięcia mięśnia sercowego. Mimo że czynników przyczyniających si ...

Czytaj dalej
Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy?

Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy?

Olej palmowy możemy odnaleźć w zawartości licznych spożywczych, zwłaszcza słodkości i fast-foodów, na przykład frytek. Jest ochoczo używany poprzez wytwórców, głównie z uwagi na cenę. Nieświad ...

Czytaj dalej
Czy tłuszcz kokosowy jest zdrowy?

Czy tłuszcz kokosowy jest zdrowy?

Od niedawna coraz częściej mówi się o jego zaletach oraz cennym wpływie na zdrowie. Czy naprawdę olej z kokosów uatrakcyjnia odczucie smakowe pokarmów, a nam samym pomaga dobrze funkcjonować? Teraz z ...

Czytaj dalej
Zdrowe produkty nie zawsze dobre? O szkodliwości pomidorów, szpinaku i mięsa

Zdrowe produkty nie zawsze dobre? O szkodliwości pomidorów, szpinaku i mięsa

Dietetycy alarmują - nie powinniśmy spożywać produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcz i szkodliwe dla zdrowia substancje konserwujące. A co jeżeli na liście szkodliwych produktów zn ...

Czytaj dalej
Czym zastąpić słodycze? 3 zdrowe i smaczne propozycje

Czym zastąpić słodycze? 3 zdrowe i smaczne propozycje

Przechodząc na dietę odchudzającą musimy zmierzyć się z poważnym wyzwaniem - wyrzeczeniami. Dotyczą one zazwyczaj produktów, które naprawdę lubimy i trudno nam się z nimi pożegnać. Tymczasem musimy mieć świ ...

Czytaj dalej
Soki wyciskane – pić czy nie pić?

Soki wyciskane – pić czy nie pić?

Zbliża się lato – upały, plaża, wypady nad jezioro czy morze. Nic dziwnego, że chcemy wyglądać wtedy atrakcyjnie. Na ratunek przychodzą modne ostatnio soki wyciskane – nie tylko ugaszą pragnienie, ale i ponoć ...

Czytaj dalej
Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Nie ma sensu ukrywać prostego faktu - spożycie cukru nijak nie wychodzi na zdrowie. Na szczęście, słodki smak nie pochodzi wyłącznie od niego. Sprawdź nasze sposoby na odstawienie cukru. O kazuje się, że zamiennik&oac ...

Czytaj dalej
Nowe produkty w diecie. Czy faktycznie powszechnie reklamowana zdrowa żywność jest dobra?

Nowe produkty w diecie. Czy faktycznie powszechnie reklamowana zdrowa żywność jest dobra?

Nasiona chia, stewia, amarantus, mleko migdałowe to produkty, które znajdują uznanie wśród osób, które szaleńczo podążają za aktywnym trybem życia. Czy słusznie? Czy faktycznie popularna zdrow ...

Czytaj dalej
Dlaczego warto sięgnąć po superfoods w proszku?

Dlaczego warto sięgnąć po superfoods w proszku?

Czy wiesz, że aby dostarczyć niezbędne dla organizmu substancje odżywcze, wystarczy do ulubionych potraw dosypać gramy sproszkowanych roślin? Przekonaj się, czym są superfoods i co możesz zyskać po włączeniu do menu chil ...

Czytaj dalej
Te składniki mają więcej węglowodanów niż chleb! Poznaj właściwe typy węglowodanów

Te składniki mają więcej węglowodanów niż chleb! Poznaj właściwe typy węglowodanów

Jeszcze nie tak dawno temu cukry były uważane za bazę prawidłowej diety, a nastepnie stały się artykułem, jakiego należy się wystrzegać. Prawda okazuje się mimo wszystko taka, że węglowodany nie są takie złe. Unikać nale ...

Czytaj dalej
Przeciwutleniacze: przykłady występowania w produktach spożywczych

Przeciwutleniacze: przykłady występowania w produktach spożywczych

Z czym kojarzą ci się przeciwutleniacze (występujące też w produktach spożywczych)? Najprawdopodobniej - z kremem na zmarszczki. Ich skuteczność nie ogranicza się mimo wszystko do działania na cerę - stosuje się je dodat ...

Czytaj dalej
Suszone owoce- czy wszystkie są zdrowe?

Suszone owoce- czy wszystkie są zdrowe?

Suszone świeże owoce są łatwo dostępne, słodkie a także pożywne. Budzą świetną alternatywę dla słodkości! Ochoczo sięgamy po nie na kuracji, by uatrakcyjnić poranny posiłek lub zwyczajnie dostarczyć sobie pełno ...

Czytaj dalej
Masło orzechowe- idealny dodatek do diety

Masło orzechowe- idealny dodatek do diety

Dla wszystkich smakoszy masła orzechowego i orzechów mam doskonałą informację. Mają one dużo więcej walorów aniżeli wad. Zdecydowanie warto dołączyć je do jadłospisu jako źródło prawidłowyc ...

Czytaj dalej
Dlaczego warto jeść orzechy?

Dlaczego warto jeść orzechy?

Oprócz walorów smakowych ich spożycie niesie ze sobą dużo zdrowotnych zalet. Już na początku lat 90. uczeni zaczęli zastanawiać się, co w orzechach powoduje, że ludzie systematycznie je spożywający pra ...

Czytaj dalej
Jak wybrać zdrowe mięso? Kupuj świadomie!

Jak wybrać zdrowe mięso? Kupuj świadomie!

Jak często wybierając szynkę, kierujemy się wyłącznie jej wyglądem? Tym apetycznym, nieskazitelnym błyszczeniem? Wybór mięsa nie powinien ograniczać się do przystępnej ceny, bo zazwyczaj nie idzie ona w parze z ja ...

Czytaj dalej