Olejkiem z drzewa herbacianego zwaczysz trądzik

Olejkiem z drzewa herbacianego zwaczysz trądzik

Redakcja

2017-04-24

brak komentarzy

Olejek herbaciany to wyciąg z liści drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia), występującego w Australii. Mieszkańcy tego kontynentu od setek lat korzystali z dobrodziejstw owej korzenia, przykładowo lecząc rany a także poparzenia okładem z liści. Ma on postać rzadkiego oleju o jasnożółtej barwie i intensywnym, kamforowym zapachu. Jest nad wyraz wszechstronnym sprawdzonym kosmetykiem, który pielęgnuje i leczy skórę. Za pomocą swoim cech antyseptycznym, dezynfekującym a także przeciwzapalnym świetnie zaleca się w pielęgnacji cery tłustej a także trądzikowej i trudnej cery głowy. Stosowany okazuje się również przy infekcjach grzybiczych, trudno gojących się ranach i swędzących ukąszeniach owadów.

Olejek z konaru herbacianego - gdzie nabyć a także jak używać?

Olejek z konaryuherbacianego z łatwością kupisz w aptekach, drogeriach i internetowych supermarketach z półproduktami kosmetycznymi. Jego wartość to mniej więcej 10 – 15 złotych za 10 mililitrów. Istotne, by był to czysty olejek, bez dodatków w formie olejów mineralnych lub substancji zapachowych. Jest on dość wydajny, bo będzie wystarczające wyłącznie parę kropel, by zrobić użytek z jego walorów. Jest również jednym z niewielu olejków eterycznych, który może okazać się wykorzystywany bez rozcieńczenia.

 Jeżeli stosujesz olejek I raz prosto na twarz, zaleca się abyś uprzednio zrobiła próbę uczuleniową. U użytkowników z zbyt przeczuloną cerą może spowodować podrażnienie lub reakcję alergiczną.

Olejek z drzewa herbacianego - pomocny w walce ze zmianami trądzikowymi

Ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne olejek z konaru herbacianego okazuje się dość pomocny w leczeniu i pielęgnacji cery trądzikowej. Łatwo przenika on przez skórę a także zwalcza drobnoustroje beztlenowe powodujące zmiany trądzikowe. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu cera okazuje się zdecydowanie mniej tłusta a także lśniąca. Jako 1 z niewielu substancji pomocnych w leczeniu zmian trądzikowych nie prowokuje skutku ubocznego w formie wysuszania cery. Co więcej funkcjonuje na nią regenerująco, ponieważ pobudza wytwarzanie nowego naskórka. Jest elementem wielu specyfików do skóry zanieczyszczonej a także trądzikowej, szczególnie żeli do mycia twarzy i toników.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

KobietaUroda