Bomba witaminowa w cytrusach!

Bomba witaminowa w cytrusach!

Redakcja

2016-08-31

1 komentarz

Cytrusy są doskonałym bogactwem witamin. Najwięcej jest w nich wit. C, która okazuje się nieodzowna do utrzymania naszego zdrowia na wysokim poziomie. Z kolei zawarta w nich wit. A zapobiega powstawaniu raka a także pomaga wyeliminować problem gromadzenia się złego cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Poznaj cechy wybranych owoców cytrusowych.

Cytryna

Jedna cytryna wprawdzie nie jest tak bogata w wit. C jak pomarańcza czy grejpfrut. Spowodowane jest to oczywiście jej niższym rozmiarem, albowiem ilość znajdującej się w niej wit. C okazuje się już w stanie pozytywnie wpłynąć na zdrowie.Dzięki zawartości rutyny jest to dość sycący owoc. Rutyna służy zatrzymać wewnątrz organizmu wit. C i bardzo uszczelnia krwionośne naczynia.Posiada ona w sobie także obfite ilości beta-karotenu, witamin B a także E, magnezu, potasu, sodu i żelaza. Konsumowanie tego cytrusa przyspiesza wytwarzanie się śliny, a co się z tym wiąże, funkcjonuje on regulująco na układ pokarmowy.

Grejpfrut

Jeden wielki grejpfrut bywa w stanie zaspokoić całodobowe zapotrzebowanie na wit. C, oraz przynieść nieco 1/3 zapotrzebowania na prowitaminę A. Co więcej posiada obfite ilości witamin z zespołu B i potasu.Konsumowanie tego owocu wpływa do poprawienia wydolności immunologicznej organizmu a także pracy mięśnia sercowego. Zbawiennie rzutuje na zachowanie zdrowszego układu krwionośnego przez spadek poziomu złego cholesterolu a także ciśnienia tętniczego.Co więcej dzięki zawartości silnych antyoksydantów (likopen a także karotenoidy), grejpfruty przeciwdziałają miażdżycy, nowotworom i przedłużają młodość.

Mandarynka

Mandarynki posiadają obfite ilości wit. C. Jest mimo wszystko coś, co eksponuje je na tle innych owoców cytrusowych. Jest to zawartość nobiletyny- flawonoidu, który przyspiesza walkę z otyłością, chroni przed cukrzycę rodzaju II i broni bezpośrednio przed miażdżycą.Witamina A wraz z witaminą C obronią bezpośrednio przed starzeniem się, przeciwdziałają nowotworom, oraz polepszają sprawność cery a także przeciwdziałają dolegliwościom oczu.

Limonka

Limonka kojarzy się głównie jako smakowity dodatek do potraw i drinków. Limonka w Polsce jest nadal mniej znana od cytryny, aczkolwiek jako ciekawostkę zalicza się podać fakt, iż posiada dużo więcej wit. C aniżeli jej słynniejsza kuzynka. Co więcej daje wit. z zespołu A a także B, oraz potas, wapń i fosfor.

Pomarańcza

Analogicznie jak grejpfrut, pomarańcza bogata jest w wit. C, beta-karoten i wit. z zespołu B. Z minerałów na uwagę zasługuje potas. Owoc pomarańczy posiada ponadto dość sporo wody, dzięki czemu okazuje się nieoceniony w diecie oczyszczającej, ponieważ woda wypłukuje z organizmu substancje toksyczne.


Dodaj komentarz

Komentarze

monikalachman

2016-10-16 10:59:03


na jesien idealne bo jeszcze poprawia odpornosc

DietaZdrowe odżywianie