Cała prawda o miodzie

Cała prawda o miodzie

Redakcja

2016-10-26

brak komentarzy

Gorąca chałka z lipowym miodem, a może rozgrzewająca herbata z imbirem i miodem? Okazuje się, że ten płynny składnik jest naszym towarzyszem w kuchni od dawna. Ale czy wiemy o nim naprawdę dużo? Dzisiaj zastanowimy się nad kilkoma faktami i rozwiejemy Wasze wątpliwości od kuchni! Zapraszamy do lektury.

Skrystalizowany miód – wyrzucić czy nie?

Absolutnie nie! Owszem, miód początkowo ma postać płynną. Jeżeli jednak kupimy go i mamy pewność, że jest w pełni naturalny, to proces krystalizacji jest nieunikniony. Dlaczego tak się dzieje? Skład miodu opiera się na 70% z cukru i z ponad 20% z wody, zaś częste otwieranie słoika sprawia, że woda zaczyna powoli odparowywać. To z kolei prowadzi do powstania mocno nasyconego roztworu cukru. Zatem jeżeli zauważyliśmy, że miód się krystalizuje to świetnie! Mamy pewność, że nie ma w nim sztucznych dodatków.

Metalowa łyżeczka – używać czy nie?

Stare porzekadła mówiły, że miód traci swoje drogocenne właściwości w kontakcie z metalem. Dlatego tak powszechnie używano drewnianych łyżek. Czy faktycznie możemy się obawiać zmian w jakości naszego produktu? Niekoniecznie, ponieważ miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem pH, lecz nie jest on na tyle kwaśny, by zapoczątkował korozję metalowej łyżki. Mit obalony!

Toksyczne słodzenie – czy słodzić miodem herbatę?

Słodzeniem miodem gorącej herbaty absolutnie nie przyczynia się do wzrostu toksyczności naszego produktu. Jednego, czego możemy być pewni, to utraty wartości odżywczych pod wpływem gorącej wody. Tracone wówczas są niektóre enzymy i zostaje osłabiony smak płynnego rarytasu. Jeżeli chcemy korzystać z dobrodziejstw substancji, warto osładzać herbatę, gdy ta odrobinę przestygnie. 

Leczenie jadem pszczelim - warto?

Pszczoły żądlą jedynie w obronie własnej i przypłacają to życiem. Mało kto wie, że wraz z wbitym żądłem tracą własny przewód pokarmowy. Przy pierwszym kontakcie z jadem pojawia się opuchlizna i zaczerwienienie. Z czasem ludzie zyskują odporność na użądlenia. Wówczas jad pszczeli jest dla nich niezwykle silnym antybiotykiem, zaś leczenie nim znajduje coraz więcej zwolenników. Ta apitoksynoterapia jest skuteczna na reumatyzm, artretyzm, gościec, leczenie nerwicy, nadciśnienia oraz skórnych chorób. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie