Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy?

Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy?

Redakcja

2016-11-18

brak komentarzy

Olej palmowy możemy odnaleźć w zawartości licznych spożywczych, zwłaszcza słodkości i fast-foodów, na przykład frytek. Jest ochoczo używany poprzez wytwórców, głównie z uwagi na cenę. Nieświadomi konsumenci zaś masowo kupują składniki z utwardzonym tłuszczem palmowym, nie zdając sobie sprawy z jego wpływu na zdrowie. Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy? Bez wątpienia może być, ale to jest zależne od jego typu.

Olej palmowy otrzymuje się na masową skalę z miąższu owoców palmy oleistej (olejowca gwinejskiego). Tłuszcz taki przejawia barwę ciemnożółtą albo pomarańczową pochodzącą od znajdujących się w nim karotenoidów. Występujące są w nim dodatkowo: witamina E, witamina K, sterole, skwalen i koenzym Q10. Zawartość przeciwutleniaczy przedłuża trwałość tłuszczu i przeciwdziała przemianom chemicznym kwasów tłuszczowych wchodzących w jego skład. Olej palmowy posiada w własnym składzie ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 40% jednonienasyconych i ok. 10% wielonienasyconych. W naturalny sposób jest artykułem o konsystencji półstałej. W przemyśle spożywczym używa się olej palmowy rafinowany i jego frakcje oraz utwardzony olej palmowy. Podczas rafinacji eliminowane są karotenoidy i znaczna część antyoksydantów, dlatego barwa oleju ulega zmianiom na jasnożółtą. Proces utwardzania zaś przynosi zmianę konsystencji oleju na stałą. W jego czasie produkowane są także negatywne dla organizmu tłuszcze trans.

Czy olej palmowy jest niezdrowy?

Rozważając znaczenie oleju palmowego na zdrowie, obowiązkowo należy rozróżnić olej palmowy surowy i olej palmowy utwardzony. Olej palmowy surowy, niepoddany procesowi utwardzania, posiada dodatni wpływ na zdrowie. Mimo olbrzymiej obecności nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 50%) olej palmowy nie rzutuje na pogorszenie profilu lipidowego w krwioobiegu i nie powiększa niebezpieczeństwa dolegliwości układu naczyniowego.

Uczeni z Chin przeprowadzili analizy, podczas porównywali znaczenie oleju palmowego, oleju sojowego, oleju z orzechów arachidowych i smalcu na ilość cholesterolu w krwioobiegu. Udowodnili, iż olej palmowy rzutuje na zredukowanie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (złego), także na powiększenie poziomu frakcji cholesterolu HDL (dobrego). Z kolei olej sojowy i olej z orzechów arachidowych nie miały wpływu na zakres cholesterolu w krwioobiegu. Australijscy naukowcy udowodnili, iż olej palmowy i oliwa z oliwek posiadają zbliżony wpływ na zakres poszczególnych lipoprotein, cholesterolu ogółem oraz trójglicerydów. Inne eksperymenty dowiodły, iż olej palmowy podnosi ilość cholesterolu HDL zdecydowanie bardziej niż olej rzepakowy. Olej z kokosów podnosił zakres cholesterolu całkowitego w surowicy o 10%, podczas gdy zarówno kukurydziany, a także palmowy redukował nasycenie cholesterolu całkowitego, odpowiednio o 36% i 19%.

Rezultaty tych eksperymentów podkreślają na korzystny wpływ oleju palmowego na zdrowie. Ale uwaga! Dotyczą one surowego oleju palmowego. Sytuacja ulega zmianiom zdecydowanie w kwestii poddania oleju procesowi utwardzania. A z całą pewnością taki utwardzony tłuszcz palmowy wykorzystywany jest poprzez wytwórców żywności. Wszystkiemu winne są tłuszcze trans powstające podczas czynności utwardzania, zwanego także uwodornieniem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie