Dieta na kłopoty z pamięcią i koncentracją

Dieta na kłopoty z pamięcią i koncentracją

Redakcja

2016-12-04

brak komentarzy

Posiadasz problemy z koncentracją? Nieustannie o czymś nie pamiętasz? Zajrzyj do kuchni, odszukasz tam składniki, które pomogą zachować sprawny umysł, a o kłopotach z pamięcią... zapomnisz. Co musi zawierać dieta na kłopoty z pamięcią i koncentracją?

Jadłospis na koncentrację: wyroby piekarskie i zboże

Dla umocnienia układu nerwowego w każdym kolejnym daniu muszą się odnaleźć 2 cienkie kromki chleba lub 2–3 łyżki kaszy albo włoskiego makaronu, lub 4 łyżki muesli albo 2 niewielkie ziemniaki. To zasobne skarbnice węglowodanów, z których wewnątrz organizmu uwalniana okazuje się glukoza – najskuteczniejsze paliwo dla mózgu. Jeżeli jej brakuje, przykładowo gdy stajemy się głodni, mózg pracuje na wolniejszych obrotach, ciężej się skupić, prędzej także dopada nas znużenie. Przetwory zbożowe i ziemniaki posiadają w swoim składzie wiele węglowodanów złożonych – skrobi. Okazuje się ona powoli trawiona, systematycznie i łagodnie zwiększa ilość cukru w krwioobiegu. W ten sposób neuronom nie brak siły poprzez dłuższy okres. Przetwory zbożowe, szczególnie takie z pełnego ziarna, cechują się dodatkowo ilością wit. B1. Jest ona elementem enzymów biorących udział w pozyskiwaniu glukozy z węglowodanów. Jest także nieodzowna w przewodzeniu bodźców między neuronami.

Dieta na zdolność zapamiętywania i koncentracji: jaja

W kuracji dobrej dla mózgu nie może brakować jajek (3–4 w ciągu tygodnia, zaś przy dolegliwościach z cholesterolem 1–2 na 7 dni). Żółtko posiada lecytynę, która okazuje się jednym z najistotniejszych fosfolipidów zawartych w dowolnej komórce ciała. Naczelnym jej działaniem jest wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego. Lecytyna usprawnia pamięć i pobudza wymianę informacji w mózgu.

Dieta na koncentrację: ryby

Przygotowując zestaw dań, nie zapominaj, by 2–3 razy tygodniowo konsumować porcje (ok. 150 g) ryby morskiej. To jedno z najskuteczniejszych bogactw tłuszczów nienasyconych omega-3. Owe zaś budują mózg i są elementem błony komórkowej neuronów, potrzebujemy ich też do produkowania neuroprzekaźników, a więc składników przenoszących impulsy nerwowe. Kwasy omega-3 stymulują dodatkowo wytwarzanie serotoniny, która polepsza humor. Ale to nie wszystko. Jak potwierdzają uczeni, dieta obfita w tłuszcze omega-3 obniża niebezpieczeństwo demencji i przypadłości Alzheimera. Zbliżone cechy posiada olej lniany, rzepakowy i oliwa. Posiadają one także wiele wit. E, która osłabia starzenie się komórek nerwowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianieChoroby i dolegliwości