Dlaczego warto sięgnąć po superfoods w proszku?

Dlaczego warto sięgnąć po superfoods w proszku?

Redakcja

2016-10-23

brak komentarzy

Czy wiesz, że aby dostarczyć niezbędne dla organizmu substancje odżywcze, wystarczy do ulubionych potraw dosypać gramy sproszkowanych roślin? Przekonaj się, czym są superfoods i co możesz zyskać po włączeniu do menu chilli, szafranu czy spiruliny.

Chilli

Najważniejszym składnikiem papryczek chilli jest kapsaicyna. To ta sama substancja, którą znajdziesz w pieprzu. Jest odpowiedzialna za ostry smak przyprawy. Dlaczego powinni po nią sięgnąć nie tylko miłośnicy ostrzejszych dań? Chilli doskonale usprawnia układ krążenia, obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowań na cukrzycę typu 2, a także nowotwory.

Szafran

Szafran to najdroższa na świecie przyprawa. Zawiera cały pakiet przeciwutleniaczy cennych dla organizmu. Najważniejszym składnikiem szafranu są karotenoidy. Ostatnie badania wykazały, że szafran posiada silne właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, nie tylko chroni przed chorobą, ale też potrafi zwalczać już istniejącego raka. Nie bez znaczenia jest wpływ szafranu na leczenie depresji i łagodzenie objawów PMS.

Spirulina

Ta tajemniczo brzmiąca spirulina to pakiet o zaskakująco dużej ilości białka, a także witamin i minerałów. Nie brakuje w niej także magnezu. Na co wpływa spirulina? Przede wszystkim pomaga pozbyć się trucizn z organizmu (smogu, dymu tytoniowego), lecz bądźmy ostrożni z jej przyjmowaniem. Osoby z dolegliwością autoimmunologiczną, powinny zrezygnować ze spiruliny - przestrzegają specjaliści z portalu Lepszy Trener.

Matcha

Matcha to nic innego jak sproszkowane liście zielonej herbaty. Parzony napój pili samurajowie przed starciem, aby dodać sobie energii. Proszek zawiera spore dawki kofeiny i taniny, które polepszają koncentrację i poprawiają nastrój, ponieważ wspomagają produkcję serotoniny i dopaminy. Nie bez znaczenia jest zawartość katechin, które chroni przed chorobami nowotworowymi.

Maca

Czym jest maca? Najprościej mówiąc to zmielona bulwa pochodząca z Ameryki Południowej, która jest źródłem wielu witamin, minerałów i aminokwasów. Jej właściwości zorientowane są na zwiększenie męskiego libido, dodanie energii (szczególnie w zimie), gdy niewiele dociera do nas promieni słonecznych. Według medycyny tradycyjnej reguluje miesiączkę.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie