Hipoglikemia reaktywna - zmień swoje przyzwyczajenia żywieniowe i zahamuj rozwój choroby!

Hipoglikemia reaktywna - zmień swoje przyzwyczajenia żywieniowe i zahamuj rozwój choroby!

Redakcja

2016-10-11

brak komentarzy

Poposiłkowa hipoglikemia reaktywna, bo tak wygląda jej całkowita nazwa, jest syndromem, w którym nasycenie glukozy w krwioobiegu spada poniżej normy, to jest niżej 55 mg/dl w ciągu 4 h po konsumpcji dania. Główną techniką kuracji hipoglikemii reaktywnej jest stosowna dieta. Postępowanie żywieniowe jest zbliżone jak przy ”normalnej” hipoglikemii towarzyszącej cukrzycy typu 2 oraz składa się z paru łatwych reguł.

Jedz regularnie

Przede wszystkim trzeba zacząć systematycznie oraz bez pośpiechu jeść potrawy. PRzez cały dzień posiłków musi być 4-5, a największe odstępy czasowe między nimi muszą oscylować w granicy 3-4 h. Pozwoli to zapobiec nagłemu spadkowi poziomu glukozy w krwioobiegu. Koniecznie zaleca się także zacząć spożywać pierwsze śniadanie, ponieważ z rana organizm jest w szczególności narażony na niedocukrzenie. Dodatkowo opłaca się wiedzieć, że hipoglikemii sprzyja spożycie wysokoprocentowych napojów, szczególnie na pusty żołądek, więc osoby ze zdiagnozowaną hipoglikemią reaktywną muszą stronić od spożywania wysokoprocentowych napojów a jeżeli już to wyłącznie z jedzeniem.

Wyeliminuj węglowodany łatwo przyswajalne

By nie ulec nagłemu spadkowi poziomu glukozy w krwioobiegu trzeba także stronić od jedzenia produktów wzbogaconych o sacharydy prosto absorbowane, a więc mono- oraz disacharydy (glukoza, sacharoza). Przynależą do nich między: cukier, miód, słodkości, wypieki oraz ciasteczka, wyroby piekarskie cukiernicze, gazowane słodzone napoje typu cola, soki z owoców (nawet niedosładzane), składniki spożywcze z białej mąki (wyroby piekarskie, makaron) i produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym (w ostateczności kukurydzianym) (przykładowo płatki śniadaniowe rodzaju Nesquik, batony muesli).

Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym

Alternatywą dla nich będą składniki o niewielkim indeksie glikemicznym (IG), to oznacza te, które powodują delikatne zwyżki i tak samo delikatny spadek poziomu glukozy w krwioobiegu, działając profilaktycznie przeciwko jej gwałtownym wahaniom w niedługim okresie. Niski ig jest specyficzny dla większościsurowych jarzyn (wyjątki: dynia, rzepa, kartofle poddane obróbce cieplnej), nasion roślin strączkowych, chleba i przetworów zbożowych z pełnego ziarna a także razowych, mleka oraz nie dosładzanych przetworów mlecznych i pewnych owoców przykładowo grejpfrutów, pomarańczy, brzoskwini czy jabłek. Świetnym rozwiązaniem jest dodatkowo spożycie w jednym daniu produktów o niewielkim ig a także owoców, które charakteryzują się wyższym IG. Spowolni to zdecydowanie absorpcję sacharydów do krwi, a jednocześnie pozwoli na konsumowanie owoców, które są zasobne w drogocenne wit. oraz minerały, bez niebezpieczeństwa pojawienia się hipoglikemii. W tym przypadku istotny jest mimo wszystko umiar (co najmniej 2-3 świeże owoce każdego dnia, bez względu na indeks).

Zastosuj błonnik pokarmowy 

Ig dania (a także jednakowym wyrzut insuliny do krwi) może dodatkowo zredukować przez dodanie do posiłku błonnika pokarmowego w formie na przykład otrębów z owsa, z żyta czy także gotowych preparatów błonnika na przykład na podstawie pektyn jabłek. Jest to dobre rozwiązanie, gdy z jakichś przyczyn nie jest się w stanie jeść właściwej racji surowych lub krótko gotowanych jarzyn (3-4 porcje) a także gotowanych nasion roślin strączkowych (przynajmniej 1 dawka w ciągu tygodnia). Należy mimo wszystko pamiętać wówczas o dobrym nawodnieniu ciała (2-3 litry/24 h wody).

Staraj się łączyć węglowodany z białkiem

Gwałtownym wahaniom poziomu glukozy w krwioobiegu, ciągle doprowadzającym do hipoglikemii, da się dodatkowo próbować zapobiec przez spożycie produktów o olbrzymiej obecności węglowodanów (na przykład wypieki, kasze, makarony, jarzyny, świeże owoce) z wyrobami stricte białkowymi (na przykład mięso, szynki, ser twarogowy), które teoretycznie nie posiadają wpływu na jej rozwój w krwioobiegu i przez to redukują wyrzut insuliny. 

U praktycznie wszystkich chorych z hipoglikemią reaktywną stosowanie się do rekomendacji związanych z jedzeniem chroni przed jej atakami. Czasem może być mimo wszystko wymagana dodatkowa interwencja lekarska w formie stosowania właściwych medykamentów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianieChoroby i dolegliwości