Jagody goji – właściwości i działanie

Jagody goji – właściwości i działanie

Redakcja

2017-01-02

brak komentarzy

Jagody goji to świeże owoce, których właściwości a także cechy zdrowotne okazują się wykorzystywane w medycynie witalnej krajów azjatyckich od więcej niż 2500 lat. Rekomendowane znajdują się między innymi w leczeniu reumatyzmu a także przy spadku wydolności.

Jadłospis wzbogacony w owe świeże owoce może pomóc także wyregulować pracę mięśnia sercowego, ciśnienie krwi, oraz zakres cholesterolu a także węglowodanów. Niedziwne, że jagody goji znajdują się określane czerwonymi diamentami Wschodu a także przynależy do superfoods, a więc "superżywności".

Jagody goji

To świeże owoce chińskiej rośliny określany jako kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), znanej także jako kolcowój szkarłatny, która okazuje się bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody (Lycium chinese L. – nie posiada nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która okazuje się trująca).

Jednak określenie "goji" odnosi się wyłącznie do owoców kolcowoju tybetańskiego (Lycium barbarum L.) - okazuje się to jego określenie handlowe.

Cechy a także właściwości tych owoców (oraz innych partii kolcowoju)

Od więcej niż 2500 lat znajdują się wykorzystywane w medycynie witalnej krajów azjatyckich, a szczególnie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Mieszkańcy Państwa Środka wykorzystywali je w schorzeniach mięśnia sercowego, wątroby, płuc, reumatyzmie a także by zredukować zakres glukozy w krwioobiegu. Wierzą także, że wielomiesięczne używanie owoców goji rzutuje pozytywnie na umocnienie systemu immunologicznego, uatrakcyjnia stan stawów a także kości, wzroku, łagodzi kłopoty miesiączkowe a także opóźnia efekt zużycia.

Jagody goji pozwalają poskromić postęp raka

Jagody goji znajdują się zbyt dobrym bogactwem białka, w skład jakiego wchodzi aż 18 aminokwasów. Dodatkowo posiadają cukry a także tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z zespołu omega-6, odpowiedzialnych za produkcję hormonów, odpowiednią pracę mózgu a także układu nerwowego. Dodatkowo znajdują się bogactwem wielu witamin (między innymi C, B1, B2, B6 i E) a także minerałów (między innymi fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), oraz karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grono są flawonoidy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Choroby i dolegliwości