Jak prawidłowo mrozić żywność?

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Redakcja

2017-06-05

brak komentarzy

Jedną z najłatwiejszych technik utrwalenia jedzenia okazuje się mrożenie. Nie wymaga użycia konserwantów, zmniejsza maksymalnie straty witamin a także soli mineralnych. Jak wykonać mrożonki w domu a także jak rozmrażać spożywanie, by było dobre a także nie straciło składników wzmacniających? Czy wiesz, jak mrozić jarzyny a także świeże owoce, by całkowicie utrzymać ich składników odżywcze?

Jakie świeże owoce a także jarzyny nadają się do mrożenia?

Każde świeże owoce a także jarzyny, które pragniesz zamrozić, powinny posiadać dojrzałe, nieuszkodzone a także głównie świeże. W miarę mijającego od zerwania czasu tracą ponieważ własne cechy odżywcze, wobec tego efekt mrożenia zacznij tuż po przyniesieniu ich do domu. Wyjątek są jarzyny korzeniowe, które można trzymać trochę więcej – w chłodnym pomieszczeniu (piwnica, spiżarnia) o temp. 6-8°C.

Poprawne mrożenie jedzenia

Przeznaczone do mrożenia składniki precyzyjnie oczyść, pamiętając o tym, iż długie moczenie w wodzie prowokuje stratę witamin. Aby jarzyny całkowicie zachowały swój smak a także aromat, wrzuć je na chwilę do gorącej wody, następnie opłucz chłodną wodą (blanszowanie). Ta wstępna obróbka prowokuje co prawda nieduże straty witamin, mimo wszystko dzięki tym zabiegom jarzyny utrzymują intensywną barwę, zbilansowaną twardość a także krócej się gotują.

Blanszowaniu poddaje się znaczną część jarzyn, a szczególnie: fasolę szparagową zieloną a także żółtą, ziarna kukurydzy, groszek cukrowy zielony, marchew, pietruszkę, selera, buraki, brukselkę, kalafiory i brokuły. Co poniektóre z jarzyn, np.: kapusta, pomidory, papryki, cebule, pory a także cukinie nie obligują do blanszowania, analogicznie jak świeże owoce, które bezpośrednio przed zamrożeniem trzeba wyłącznie umyć a także wysuszyć. Chcąc utrzymać pełny smak, kształt a także składniki odżywcze mrożonek pakuj je do szczelnie zamkniętych opakowań, z których uprzednio usunęłaś powietrze (wyciskając je dłonią lub przy udziale aparatów do próżniowego pakowania), pamiętając, by nie były one nazbyt ściśnięte, co przeciwdziałać ich zbrylowaniu.

Drobne jarzyny a także świeże owoce (groszek, poziomki, jagody itp.) początkowo zamrażaj na tacce, a dopiero następnie wsyp do woreczków. Aby przeciwdziałać tworzeniu się lodu, zapakowane składniki poddaj intensywnemu mrożeniu, ustawiając, co najmniej początkowo, w zamrażarce jak najniższą temperaturę.

W trakcie mrożenia zaleca się przykuć uwagę również na właściwe rozmieszczenie produkty na półkach. Te, z których planujesz czerpać systematycznie, włóż do najwyższej szuflady – na dole umieść składniki, które pragniesz przechować do końca zimy.

Gdy rozmiar zamrażarki pozostawia dużo do życzenia, mrożone składniki możesz rozdrobnić. Owocowe musy możesz użyć zimą do zrobienia galaretek, jako nadzienie ciast a także naleśników i budulec sosów lub kremów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie