Jak wybrać zdrowe mięso? Kupuj świadomie!

Jak wybrać zdrowe mięso? Kupuj świadomie!

Redakcja

2016-08-24

2 komentarze

Jak często wybierając szynkę, kierujemy się wyłącznie jej wyglądem? Tym apetycznym, nieskazitelnym błyszczeniem? Wybór mięsa nie powinien ograniczać się do przystępnej ceny, bo zazwyczaj nie idzie ona w parze z jakością, a sprzedawcy oszukują nas, sprzedając przetwory mięsne, w których akurat mięsa bywa najmniej w składzie. W kwestii mięsa, zamiast na ilość, zaleca się postawić na jakość.

Ważna jest odpowiednia hodowla

W pierwszej kolejności musimy przykuć uwagę na hodowlę zwierząt. Bez tego nie ma mowy o dobrej jakości mięsie. To, w których warunkach zwierzęta przebywają a także czym okazują się karmione, przejawia bezpośrednie odzwierciedlenie w składzie mięsa. W masowej produkcji używane są hormony, które mają przyśpieszyć wzrost zwierząt, a u osób zazwyczaj dezorganizują gospodarkę hormonów. W mięsie zwierząt karmionych paszą wysokobiałkową, zawierająca modyfikowaną genetycznie soję, kukurydzę a także białko pochodzące z odpadów mięsnych, występuje znaczne powiększenie cholesterolu a także kwasu arachidonowego wywołującego syntezę elementów prozapalnych. Mięso takie zawiera zdecydowanie mniej witamin a także minerałów. Zwierzęta stłoczone w klatkach, które nigdy nie widziały promieni słonecznych, zazwyczaj chorują, wiec podawane są im obfite ilości antybiotyków a także szczepionek posiadających w składzie negatywne elementy, odkładające się w tkance tłuszczu zwierząt.

Konserwanty a także inne składniki

Najdogodniej szynki przygotowywać samodzielnie przez ugotowanie dobrej jakości schabu w ziołach lub upieczenie w marynacie. Jeżeli mimo wszystko udamy się do sklepu, zaleca się przykuć uwagę na skład a także wygląd wędliny. Stale zawartość danych w mięsa nie przekracza 50%. Te zdecydowanie bardziej świecące się a także różowiutkie posiadają negatywne fosforany, elementy wypełniające a także stabilizatory, konserwanty jak azotyn sodu (E250), który okazuje się prawdopodobnie rakotwórczy a także może wywoływać anemię hemolityczną, gluten, elementy wzmacniające smak a także aromat, w tym 5’-rybonukeotyd disodowy, który może wywoływać astmę, wysypkę oraz nadpobudliwość.

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM)

MOM okazuje się nie wyłącznie podstawowym elementem nuggets’ów, ogólnodostępnych w restauracjach rodzaju fast- food, ale również parówek, pasztetów a także konserw mięsnych. Trudno nazwać je mięsem, bo mięso oznacza mięśnie, w ostateczności z tłuszczem lub podroby, a MOM buduje się ze zmielenia skóry, kości, tkanki tłuszczowej a także innych odpadków. Resztą są wypełniacze a także konserwanty.


Dodaj komentarz

Komentarze

herstarr

2016-10-16 10:55:22


jak sie ma taki targ nidaleko domu to mozna znalezc i dobre. wiejskie mieso.

goughhazel

2016-10-14 06:41:30


mięsem można się szybko zatruć więc dobrze jest znać sprawdzone źródła. do tego dobrze sprawdzać, jak te zwierzęta żyły. ponoć zabijane w stresie wytwarzają pewne substancje, które zostają w mięsie, dzięki czemu jest ono mniej smaczne, a nawet trujące.

DietaZdrowe odżywianie