Jaka dieta pomaga żyć dłużej?

Jaka dieta pomaga żyć dłużej?

Redakcja

2016-11-18

brak komentarzy

Od długiego czasu wiadomo, iż długość życia dużej jest zależna od kombinacji genów oraz czynników środowiskowych. W eksperymentach przygotowanych przez duńskich badaczy, którymi objęto identycznych bliźniaków, oszacowano mimo wszystko, iż wiek, w którym umieramy zależy w nie więcej niż 30 proc. od genów, co oznacza, iż ​​największy wpływ na długość życia przejawia otoczenie. Wśród licznych czynników środowiskowych, kilka było precyzyjnie przebadanych. Jednym z obszarów poddanych diagnostyce była dieta oraz znaczenie zmniejszenia ilości konsumowanych kalorii na długość życia. Jaka dieta pomaga żyć dłużej i zdrowiej? Obfita w składniki odzwierzęce czy w całości bezmięsna?

Roślinożercy kontra mięsożercy

Uczeni, którzy śledzili niemalże 100 tys. Amerykanów poprzez 5 lat, udowodnili, iż osoby niejedzące mięsa były obarczone niższym niebezpieczeństwem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w czasie trwania analiz niż te jedzące mięso. Rezultat ten był zwłaszcza zauważalny u panów.

Następne analizy dostępnych eksperymentów dowiodły, iż diety o niewielkiej obecności mięsa są powiązane z większą długością życia. Im dłużej taki sposób odżywiania był wykorzystywany, tym korzystniejszy niósł efekt. Nie każde analizy są mimo wszystko zgodne. Inne przejawiają znikomą różnicę w długości życia pomiędzy mięsożercami oraz wegetarianinami albo kompletny jej brak.  

Jasne bywa, iż dieta bezmięsna może zredukować niebezpieczeństwo pojawienia się dolegliwości zdrowotnych, takich cukrzyca typu 2, tętnicze nadciśnienie, nawet choroby nowotworowe. Są określone dowody na to, iż weganizm stanowi większą barierę przed dolegliwościami porównując do wegetarianizmu. Wciąż nie możemy mimo wszystko równoznacznie określić, iż wystrzeganie się mięsa powiększa żywotność.

Początkową rzeczą, którą zaleca się zaznaczyć bywa, iż ludzie żyją długotrwalej niż inne stworzenia. To powoduje, iż ​​szczególnie trudno jest wykonać eksperymenty, które mierzą znaczenie czegokolwiek na długowieczność (autor musiałby poczekać jakiś 90 lat na rezultaty własnych analiz).

Z tego względu uczeni albo analizują obecne bazy danych z rejestrów medycznych, albo przeprowadzają mniejsze analizy z udziałem osób, na bazie których specjaliści są w stanie określić, która grupa uczestników była w szczególności narażona na zgon. Naukowcom trudno mimo wszystko odnaleźć związek przyczynowo-skutkowy. Może to wynikać z faktu, iż wegetarianie żyją lepiej, stronią od używek, takich wysokoprocentowe trunki, papierosy, kawa.

Drogą do zdrowego starzenia się jest nadzorowanie elementów środowiskowych, w tym tego, co konsumujemy. Z ogólnodostępnych świadectw wynika, iż wystrzeganie się mięsa diecie może redukować niebezpieczeństwo licznych dolegliwości pojawiajacych się razem z wiekiem. Z drugiej strony z pewnością większą zaletą jest wyłączenie innych czynników o udokumentowanym negatywnymi wpływie na zdrowie, jak na przykład palenie tytoniu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie