Nadciśnienie tętnicze a sól w jadłospisie

Nadciśnienie tętnicze a sól w jadłospisie

Redakcja

2016-12-01

brak komentarzy

Zbyt duża zawartość soli w jadłospisie może doprowadzić w rezultacie do wylewu albo – w najbardziej czarnym scenariuszu – do pęknięcia mięśnia sercowego. Mimo że czynników przyczyniających się do dolegliwości jest dużo (nadczynność tarczycy, zaburzenia pracy nerek, gruczołów dokrewnych, zatrucie ciążowe, palenie papierosów, zbyt duża pobudliwość nerwowa) to  niewłaściwy sposób żywienia się czy też nareszcie – nadwaga są bardzo często spotykanymi wśród polskiego społeczeństwa.

Tętnicze nadciśnienie a sól w produktach żywnościowych

Zgodnie z poleceniami Światowej Organizacji Zdrowia największe dzienne konsumowanie soli poprzez człowieka powinno przekraczać 6 g (tj. płaskiej niewielkiej łyżeczki). Natomiast eksperymenty wykazują, iż statystyczny Polak konsumuje przez cały dzień mniej więcej 18g soli, a więc 3 razy więcej, niż radzą normy i ponad 10 razy więcej, niż wynosi fizjologiczne zapotrzebowanie. Pokoleniowo solimy nadto sporo. W Polsce od licznych lat jest tendencja do dodatkowego solenia pokarmów. W tym punkcie niewiele kto bierze pod uwagę, iż składniki spożywcze mają w sobie chlorek sodu już z natury. Technologia wytwarzaniu serów, chleba, marynat, czy wędlin zakłada bardzo znaczący dodatek soli. Zbyt duża ilość soli diecie wpływa także do upośledzenia pracy nerek, niewydolności układu krwionośnego czy też tworzenia się opuchnięć. Zachwianiu ulega gospodarka mineralna ciała. Wypłukiwany zostaje potas oraz magnez. Nazbyt wiele soli w ustroju okazuje się także jedną z przyczyn tworzenia się raka żołądka.

Nie dosalaj pokarmów

To hasło powinno pobrzmiewać w myślach każdego. Ponieważ zniwelowanie ilości soli diecie to najlepsza prewencja licznych schorzeń. Wyeliminowanie soli z jadłospisu w ogóle nie musi sugerować, iż dania powinny smakować, jak przysłowiowa trawa. Nic podobnego! W miejsce soli można używać zioła oraz przyprawy, które mają wyraźny smak czy też aromat. Do owych przynależą między innymi: estragon, oregano, tymianek, majeranek, czosnek, cynamon, goździki. Osoby zmuszone redukować podaż chlorku sodu w jadłospisie muszą stronić od jedzenia, w której jest sól niewidoczna. Wyeliminować z kuracji odchudzającej powinno się słone wyroby piekarskie, przegryzki takie jak orzeszki, krakersy, czy chipsy, wędzone ryby, konserwy oraz różnego typu kiszonki czy też marynaty z warzywami. Spory ładunek soli jest także w przygotowanych potrawach z torebki: sosach, zupach i przyprawach takie jak vegeta, czy maggi. Wariantem dla nadciśnieniowców jest sól potasowa, w której sód podmieniono potasem. O podaż tego ostatniego w jadłospisie zaleca się bardzo dbać, ponieważ sód ma umiejętność wypierania potasu z przestrzeni międzykomórkowych, a jednocześnie pogłębiania się zakłócenia równowagi sodowo-potasowej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie