Produkty, których nie można ze sobą łączyć!

Produkty, których nie można ze sobą łączyć!

Redakcja

2016-09-26

brak komentarzy

Biały ser, ryby, jarzyny to zdrowe produkty, które muszą się odnaleźć w każdej diecie. Jednak w kombinacji z pewnymi produktami, dodatkowo natężonymi w składniki odżywcze, pozwalają stać się bezwartościowe lub, co gorsza, szkodliwe. Zobacz niekorzystne łączenia pokarmów, których dobrze unikać.

Ogórek + pomidor = utrata wit. C

Ogórek posiada niewielkie ilości witamin, minerałów a także… kcal. Można zatem objadać się nim bez wyrzutów sumienia. Nie stanowi on zagrożenia ani dla wątroby, ani dla figury. Na pozór – doskonały element sałatek. A jednak tak nie jest! Absolutnie wszystko ze względu na jednego z jego konkretnych substancji – askorbinazy, enzymu utleniającego wit. C. Niewielka łyżka soku z ogórków zniszczy całą wit. C w 3 litrach soku z pomidorów. Parę plastrów ogórka, dodanych do surówki z pomidorów, papryki oraz natki pietruszki (splendor wit. C), pozbawi całą surówkę takiej wit.. Specjaliści ds. żywienia radzą: ogórki jadaj, ale bez pozostałych warzyw.

Pomidor + biały ser = atak na stawy

W licznych dietach wyszczuplających są w pozornie zgodnym duecie. Odtłuszczony ser doskonale współgra z pomidorem. Jednak, dość notoryczne jedzenie takiego zestawu może zakończyć się bolesną dolegliwością stawów! Wszechobecne kwasy (cytrynowy, z jabłek, chlorogenowy a także kumarynowy), które decydują o specyficznym smaku pomidora, łączą się z wapniem obecnym w serze. Produkowane są nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, powodują przy dowolnym aktywności silne bóle. Obowiązkowo, nie musimy obawiać się się tej przykrej dolegliwości po spożyciu 1 czy paru porcji pomidora z serem. Ale używanie te kuracji odchudzającej przez parę tygodni może już okazać się zagrożeniem.

Ryba + olej słonecznikowy = szybsze starzenie

Ryby morskie są naturalnym eliksirem młodości. Posiadają niesamowity budulec – kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcz taki neutralizuje prostaglandyny, powodujące modyfikacje zapalne w stawach, przypadłości nowotworowe i zakłócenia w działaniu układu nerwowego. Swoistym rywalem omega-3 są kwasy omega-6, występujące w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Jeżeli wewnątrz organizmu okazuje się wiele kwasów omega-6, a niewiele omega-3, takie początkowe tłumią dobre oddziaływanie tych drugich – zły stosunek kwasów tłuszczowych w naszym jadłospisie jest jednym z najważniejszych elementów intensyfikujących starzenie się ciała.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie