Przeciwutleniacze: przykłady występowania w produktach spożywczych

Przeciwutleniacze: przykłady występowania w produktach spożywczych

Redakcja

2016-10-11

2 komentarze

Z czym kojarzą ci się przeciwutleniacze (występujące też w produktach spożywczych)? Najprawdopodobniej - z kremem na zmarszczki. Ich skuteczność nie ogranicza się mimo wszystko do działania na cerę - stosuje się je dodatkowo w kuracji schorzeń serca, artretyzmu, Alzheimera, astmy i bezpłodności!

Czym są przeciwutleniacze?

Antyoksydanty słyną z tego, że otwierają perspektywy dłużej utrzymać młodość. Są to składniki chemiczne wspomagające ekologiczne systemy obronne komórek naszego ciała. Tę cudowną właściwość da się połączyć z tym, że opóźniają one oddziaływanie wolnych rodników - czynników ubocznych zachodzącego stale w naszym ciele czynności utleniania. Wolne rodniki dezorganizują równowagę elektronową w tkankach, przyczyniając się jednocześnie do ich niszczenia. Oprócz wolnych rodników wyprodukowanych w trakcie naturalnej pracy organizmu, fundujemy sobie nadprogramowe dawki - pijąc alkohol, paląc papierosy, opalając się i wdychając spaliny. Nic zatem dziwnego, że obrona przed tymi niewielkimi szkodnikami jest nam tak niezbędna!

Przykłady przeciwutleniaczy w diecie

Ta ochrona to z całą pewnością antyutleniacze. Jest to zbiorcza nazwa związków sztucznych skądinąd prawidłowo popularnych. Do antyoksydantów zalicza się również składniki regeneracyjne (wit. i sole mineralne) a także enzymy (białka). Najistotniejsze z nich to:

  • Wit. E - broni ściany komórkowe i blokuje utlenianie „niedobrego cholesterolu" (LDL). Bogactwa: orzechy, ziarna i tłuszcze pochodzenia roślinnego
  • Wit. C - wyłapuje wolne rodniki z wnętrza komórek, a do tego wspiera wpływ wit. E. Źródła: kartofle, cytryna, zielone jarzyny, pomidor.
  • Wit. A - broni błon komórkowych, a przy okazji umożliwia nam intensywne widzenie. Bogactwa: marchewka, brokuły, kapusta, soczyste pomidory.
  • Beta-karoten - neutralizuje tlen singletowy, to znaczy wzbudzoną kondycję cząstki tlenu toksyczną dla komórek. Źródła: Marchew, szpinak, sałata, brokuły.
  • Selen - to składnik mineralny, jakiego potrzebujemy dość niewiele, ale który jest konieczny do właściwego działania enzymów. Źródła: ryby, jaja, czosnek.

Przykładami przeciwutleniaczy enzymatycznych są:

  • Luteina - zawarta w kapuście, brokułach, kiwi i brukselce.
  • Polifenole ­- występujące w soi, czerwonym winie i herbacie.

Dodaj komentarz

Komentarze

agnesturmer

2016-10-16 10:37:48


czerwone wino konserwuje !:)

harrypawel211

2016-10-14 06:32:04


te elementy to często też i składniki kremów na zmarszczki. rzeczywiście zmniejszają oznaki starzenia się i odżywiają skórę.

DietaZdrowe odżywianie