Rozgrzewające produkty

Rozgrzewające produkty

Redakcja

2016-12-15

brak komentarzy

Zima jeszcze nie daje się nam we znaki. Chociaż najwyższe mrozy zapewne dopiero przed nami, już obecnie kilkanaście minut spędzonych na dworze skutkuje nieprzyjemnym zziębnięciem. Ocieplany płaszcz i sweter nie w każdym przypadku wystarczają, w związku z tym zaleca się zatroszczyć się o rozgrzanie się ciała od środka. Poniżej rozgrzewające produkty, które dobrze dorzucić do swojej zimowej diety, by łatwiej znosić niskie temperatury, a jednocześnie wyeliminować problem zachorowania. 

Ostre zioła

Pieprz i papryczka chilli to duet, który w mgnieniu oka pozwoli nam zapomnieć o zimnie. Lecznicze cechy tych ziół nie ucinają się mimo wszystko na oddziaływaniu rozgrzewającym. W chilli odnajdziemy substancję o nazwie kapsaicyna, która uaktywnia ciało do wytwarzania hormonów szczęścia, a więc endorfin – wystarczy więc odrobina, by polepszyć sobie stan psychiczny po dokuczliwym dniu. Zawarta w pieprzu piperyna przyspiesza z kolei pracę układu trawiennego. Chroni przed dolegliwościom związanym z trawieniem, takim jak mdłości czy niestrawności, a dodatkowo stymuluje wytwarzanie soków żołądkowych, wspomagając mechanizmy trawienne. Przyprawa jest więc najskuteczniejszym kompanem ludzi walczących ze zbędnymi centymetrami.

Cynamon i goździki

Zwolennikom zdecydowanie bardziej stonowanych smaków zaleca się zarekomendować goździki. Zaletą ich jedzenia jest nie jedynie oddziaływanie rozgrzewające. Goździki przejawiają cechy aseptyczne i uśmierzające ból. Za sprawą dużej ilości antyoksydantów uważane są za artykuł o właściwościach antyrakowych. Cynamon tymczasem przyspiesza wojnę organizmu z patogenetycznymi bakteriami, a dodatkowo usprawnia zdolności pamięciowe. Te akcentujące świąteczną aurę zioła doskonale komponują się również ze słodkimi napojami i deserami, a także daniami mięsnymi.

Kasza jaglana

Jeżeli zależy nam na tym, by wspomóc ciało w zachowaniu ciepła o poranku, opłaca się na poranny posiłek zapewnić sobie kaszę jaglaną z odrobiną miodu i orzechów. Taki posiłek pozwoli nam błyskawicznie się nasycić i zapomnieć o głodzie na dobrych parę godzin. To przy okazji świetny przepis, by dostarczyć ciału porządną porcję wapnia, potasu i witamin – głównie tych z grupy B. Warto mieć świadomość, że błahe ziarenka są ponadto kopalnią krzemionki, związku polepszającego kondycję skóry i działanie stawów. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie