Substancje zmniejszające poziom złego cholesterolu

Substancje zmniejszające poziom złego cholesterolu

Redakcja

2016-12-02

brak komentarzy

Cholesterol nie posiada najlepszych notowań. Natomiast nie możemy się bez niego obejść. Bierze przykładowo udział w powstawaniu hormonów oraz kwasów żółciowych. Sam organizm produkuje 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest zwłaszcza wytwarzany, dociera razem z krwią do wszystkich ciała. Pomimo tych dość niskich notowań, cholesterol okazuje się konieczny, ale ten dobry musimy zapewniać ostrożnie. Poniżej substancje, które zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Są w naturze elementy, które zmniejszają ilość „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdują się je w jarzynach, owocach, zbożach, ziołach czy też rybach. Co poniektóre z nich są tak drogocenne, iż sporządza się z nich zdrowotne suplementy.

1. Lecytyna sojowa

Korzystnie rzutuje na ilość tłuszczu oraz cholesterolu w krwioobiegu, wskutek czego redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się miażdżycy i powiązanych z nią dolegliwości sercowo - naczyniowych. Przyspiesza ciało w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

2. Pyłek kwiatowy

Jest użyteczny w dolegliwościach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu czy też trójglicerydów w krwioobiegu. Dorośli powinni zażywać 20 do 40 g pyłku każdego dnia, najdogodniej trzy razy codziennie od 30 minut do 2 godz. przed jedzeniem. Pyłek da się zemleć przed podaniem albo pieczołowicie żuć przed połknięciem. Pyłek świetnie łączy się z miodem, mlekiem lub jogurtem itp.

3. Kwasy omega-3

Zmniejszają obecność trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, a powiększają poziom cholesterolu HDL. Dużo jest ich w tłustych morskich rybach, a również w oliwie i oleju, na przykład rzepakowym.

4. Beta-karoten

Roślinna prowitamina A, doskonale unieszkodliwia wolne rodniki oraz broni frakcję HDL. Wiele go jest w marchwi, zielonej pietruszce, koperku, szpinaku, rzeżusze, botwince, czerwonych pomidorach, cykorii, czerwonej papryce, sałacie, brokułach, porach czy też kiełkach żytnich. Beta-karoten świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, zatem zaleca się dorzucać do pokarmów trochę oliwy albo olejów pochodzenia roślinnego. Każdego dnia zapotrzebowanie na prowitaminę A pokrywa jedna średnia marchewka.

5. Błonnik pokarmowy

Szczególnie rozpuszczalny, nazywany w inny sposób pektyną blokuje absorpcję cholesterolu pokarmowego z jelita, co doprowadza do wzrostu wytwarzania owego związku w wątrobie, a w rezultacie do spadku poziomu cholesterolu w krwioobiegu. Nasza dieta musi zapewniać 30–40 g włókna pokarmowego każdego dnia. Pełne są weń jarzyny zielone, zwłaszcza szpinak oraz kapusta. Sporo włókien pokarmowych daje także fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, a wśród jarzyn korzeniowych głównie marchew, seler, pietruszka. Zaleca się także zdecydowanie częściej sięgać po rośliny strączkowe, szczególnie ich suche nasiona. By wyeliminować problem niemiłych wzdęć po ich konsumpcji, możemy nasiona przed gotowaniem zalać gorącą wodą oraz odstawić. Po godzinie odlewamy wodę, nasiona zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Dodatkowo zaleca się pamiętać uzupełnieniu płynów w ilości minimum 2 l w okresie doby, bo włókno pokarmowe absorbuje wiele wody.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie