Tłuszcze trans są szkodliwe!

Tłuszcze trans są szkodliwe!

Redakcja

2017-01-04

brak komentarzy

Wśród tych najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów możemy wymienić dwa typy – nasycone i tzw. izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. I chociaż już owe początkowe okazują się wrogiem na rzecz naszego ciała, musimy powiedzieć jasno – tłuszcze trans w owej dziedzinie biją je na głowę, wyrządzając naszemu ciału jeszcze poważniejsze szkody. W jaki sposób produkowane są tłuszcze trans? W których są produktach?

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans produkowane są w wyniku przemysłowego procesu uwodornienia, któremu poddawane są oleje pochodzenia roślinnego a także występujące w nich nienasycone kwasy tłuszczowe.Jak wiadomo, nienasycone kwasy tłuszczowe posiadają w swej cząsteczce co najmniej jedno wiązanie dwojakie. Sposób ułożenia atomów (podstawników) w obszarze tego wiązania determinuje typ tychże kwasów, które dzielimy z uwagi na to na:

  • - kwasy o konfiguracji „cis”;
  • - kwasy o konfiguracji „trans”.

Tłuszcze trans w codziennym menu

Można z całą pewnością uznać, że tłuszcze trans opanowały przemysł spożywczy. Wśród produktów spożywczych tych najbardziej w nie bogatych możemy wymienić:-

  • słone zakąski: chipsy, paluszki, chrupki, słone ciasteczka, popcorn itp.; 
  • produkty cukiernicze: pączki smażone w głębokim, wielokrotnie używanym tłuszczu, ciastka a także wypieki, na nieszczęście także owe przyrządzane w domu na podstawie tak znanych twardych margaryn w kostkach (margaryny kubkowe najczęściej mają nieduże ilości tkanki tłuszczowej trans, ale zalicza się czytać etykiety a także wybierać owe najbardziej maziste);
  • inne słodkości: biszkopty, herbatniki, produkty czekoladowe;
  • zupy a także sosy w proszku, gotowe potrawy
  • fast-foody.

Wpływ tłuszczów trans na zdrowie

Aby pojąć jak poważny jest problem, jakim okazuje się zbyt częste spożycie tłuszczów trans, trzeba poznać ich znaczenie na nasz organizm. Szkodliwe właściwości tychże tłuszczów bywa wszechstronne a także może doprowadzić do: schorzeń serca oraz układu naczyniowego, nie jedynie podwyższają zakres „złego” cholesterolu LDL, ale równocześnie zmniejszają nasycenie jego „dobrej” frakcji, prowadząc do miażdżycy, choroby wieńcowej a także innych groźnych schorzeń; otyłości, szczególnie brzusznej, która w rezultacie może doprowadzić do schorzeń serca czy cukrzycy typu 2.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie