Witamina B12 – właściwości i dawkowanie

Witamina B12 – właściwości i dawkowanie

Redakcja

2017-01-02

brak komentarzy

Witamina B12 to związek, jakiego cechy lecznicze okazują się nie do przecenienia. Witamina B12 koi nerwy,  zwiększa układ odpornościowy na zdenerwowanie, chroni przed anemią a także uatrakcyjnia uczucie głodu. Dodatkowo może zredukować ryzyko pojawienia się Alzheimera, raka a także schorzeń psychicznych. Zobacz, które jeszcze cech ma wit. B12, gdzie jest obecny a także jak ją dawkować.

Witamina B12 a zdrowie psychiczne

Witamina B12 odpowiada za racjonalne działanie układu nerwowego na parę metod. Na wstępie przez czynny udział w biosyntezie nukleotydów i choliny wchodzącej w skład osłonki mielinowej, która otacza nerwy. Ponieważ, w kwestii braku wit. B12, tworzą się ostrzegawcze symptomy ze strony układu nerwowego, np. drętwienie a także wrażenie mrowienia, bardzo w kończynach dolnych, dysfunkcje balansu a także spacerowania.

Dodatkowo "czerwona wit." uczestniczy w trakcie przetwarzania polikondensatów, tkanki tłuszczowej a także sacharydów na siłę. Ponieważ zapobiega osłabieniu a także uczuciu wyczerpania. Dodatkowo chroni przed utracie pamięci a także pobudza prawdopodobieństwo skupienia się.

Witamina B12 bierze także udział w syntezie serotoniny - neuroprzekaźnika, który, we właściwej zawartości, funkcjonuje antydepresyjnie. Jeśli zakres wit. B12 (a co się z tym wiąże - serotoniny) jest nazbyt niski, tworzą się rozdrażnienie, przeforsowanie i zły samopoczucie.

Witamina B12 – dawkowanie

Według profesjonalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, rekomendowane dzienne picie wit. B12 na poziomie RDA to:u dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);u dojrzałych dzieci a także nastolatków - od 1,8 do 2,4 μg/du osób dorosłych - 2,4 μg/du kobiet w stanie błogosławionym - 2,6 μg/du kobiet karmiących - 2, 8 μg/dZwiększone popyt na wit. B12 notuje się w schorzeniach jelit (Whippla, zespół Zolingera-Ellisona), nieprawidłowościach flory jelitowej (w tym także w kwestii zawartości pasożytów), w zanikowym nieżycie błony śluzowej organizmu, nadprodukcji kwasu solnego, niedoborze czynnika Castle’a i przy używaniu poszczególnych medykamentów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie