Właściwości witaminy K2

Właściwości witaminy K2

Redakcja

2017-01-02

brak komentarzy

Witamina K2, analogicznie jak wszelkie sole, które kryją się pod nazwą "wit. K", uczestniczy w trakcie krzepnięcia krwi. Przez długi czas przypisywano jej tylko tę rolę. Jednak z eksperymentów wynika, że wit. K2 jest odpowiedzialna również za prawidłowe kości, chroni przed zwapnieniu naczyń a także postępowi schorzeń układu naczyniowego. Jakie jeszcze właściwości posiada wit. K2? Jakie znajdują się skarbnice jej pojawienia się? Jakie okazują się objawy braku?

Witamina K2

Nie okazuje się samodzielną substancją, lecz grupą związków określanych wspólnym mianem menachinonów lub skrótem "MK-n", gdzie n wskazuje liczbę nienasyconych reszt izoprenoidowych przy węglu C3 (od 1 do 13).

Witamina K2 okazuje się jednym z 3 kluczowych związków, który kryje się pod pojęciem "wit. K". Pozostałe to wit. K1 (fitomenadion) a także K3 (menadion). Witaminy K uczestniczą w syntezie proteinowych elementów krzepnięcia krwi a także dzięki wiele lat przypisywano im tylko tę rolę. Jednak z eksperymentów wynika, że wszystkie typy wit. K pełnią również inne funkcje. Witamina K2 z wyjątkiem brania udziału w trakcie krzepnięcia krwi, jest odpowiedzialna również za prawidłowe kości, chroni przed zwapnieniom płytek miażdżycowych a także postępowi schorzeń układu naczyniowego, a choćby rozrostowi nowotworowych komórek.

Witamina K2 może przeciwdziałać dolegliwościom układu naczyniowego

Utrata jędrności naczyń krwionośnych w wyniku odkładania w nich soli wapniowo-fosforanowych okazuje się jedną z czynników przyczyniających się do rozwoju schorzeń układu naczyniowego. Rozwiązaniem tego kłopotu może posiadać wit. K2, która - zdaniem poszczególnych naukowców - w przyszłości może okazać się używana w celu kuracji lub ochrony przed zwapnienia naczyń, szczególnie w grupie chorych z wysokim niebezpieczeństwem pojawienia się braku wit. K lub zwapnień.

W jaki środek wit. K2 chroni przed uwapnieniu naczyń krwionośnych?

W surowicy krwi jest obecny białko określany jako MGP, które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, a jednocześnie uniemożliwia ich osadzanie się w naczyniach. Jego działanie okazuje się zależne od wit. K2 - przy jej niedoborze białko MGP okazuje się nieaktywne a także nie może stopować czynności zwapnienia.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie