Zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego

Zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego

Redakcja

2017-01-02

brak komentarzy

Syrop z mniszka lekarskiego okazuje się wykorzystywany zwłaszcza w celu uśmierzania kaszlu. Jednak miód z mniszka pobudza również gojenie się ran, filtruje ciało z toksyn a także ma właściwości przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z tych najbardziej generalnych ziół medycznych. Zobacz, które jeszcze cechy zdrowotne posiada syrop z mniszka lekarskiego.

Syrop z mniszka lekarskiego

Okazuje się otrzymywany z kwiatów, korzeni czy łodygi tzw. mlecza. Jego kolor, konsystencja a także smak apelują miód, wobec tego wiele użytkowników mówi o nim: miód z mniszka.

Syrop z mlecza, analogicznie jak miód, okazuje się również środkiem łagodzącym kaszel. Jednak miód z mniszka lekarskiego posiada dużo  więcej cech drogocennych aniżeli miód pszczeli dzięki bogactwu istotnych substancji, takich jak:

  • wit. A, wit. C a także wit. D - potrzebne między innymi do odpowiedniego działania układu immunologicznego a także kostnego;
  • wit. z zespołu B (przykładowo B4, co to oznacza cholina) pozytywnie mają wpływ na układ nerwowy a także wpływają na pracę wątroby w eliminowaniu toksyn z żołądka;
  • sole mineralne: potas, magnez, krzem, żelazo - wpływają na pracę układu nerwowego, trawiennego a także immunologicznego;
  • garbniki - posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwświądowe a także znieczulające skórę. Mają również cech bakteriobójcze, dzięki czemu niszczą zakażenia zapalne błon śluzowych (przykładowo gardła);
  • sole flawonowe (flawonoidy) - mają cech przeciwutleniające, w związku chemicznego z tym opóźniają efekt zużycia a także redukują ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe czy schorzenia układu naczyniowego;
  • triterpeny - zmniejszają zakres cholesterolu w krwioobiegu (redukują skurcze naczyń krwionośnych), znajdują się również środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym a także przeciwgrzybiczym. Triterpeny posiadają również właściwości oczyszczające;
  • inulina - okazuje się włóknem pokarmowym nietrawionym dzięki ludzkie enzymy, którzy obniża zakres węglowodanów w krwioobiegu, broni nasze jelita bezpośrednio przed infekcjami, umacnia układ immunologiczny;
  • kwas krzemowy - uatrakcyjnia wygląd cery: łagodzi wszystkie zaczerwienienia, pryszcze a także rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy - blokuje absorpcję cukrów, kawowy - posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - uatrakcyjnia metabolizm. Dodatkowo kwasy polifenolowe posiadają cech immunostymulujące, przeciwgorączkowe a także przeciwreumatyczne;
  • asparagina - aminokwas pobudzający mechanizmy myślowe.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Choroby i dolegliwości