Zdrowe produkty nie zawsze dobre? O szkodliwości pomidorów, szpinaku i mięsa

Zdrowe produkty nie zawsze dobre? O szkodliwości pomidorów, szpinaku i mięsa

Redakcja

2016-10-30

brak komentarzy

Dietetycy alarmują - nie powinniśmy spożywać produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcz i szkodliwe dla zdrowia substancje konserwujące. A co jeżeli na liście szkodliwych produktów znajdą się warzywa polecane przez specjalistów ds. żywności i żywienia?

Pomidory, pomarańcze

Jednym ze standardowych zaleceń większości diet jest spożycie warzyw i owoców. Są one rekomendowane jako źródło witamin, soli mineralnych i błonnika. W przypadku pomidorów i pomarańczy powinniśmy jednak być bardziej ostrożni. Wszystko wynika ze sporych ilości kwasów, obecnych w składnikach. W rozsądnych dawkach są one absolutnie niegroźne dla organizmu, lecz zjadane kilka razy dziennie mogą powodować refluks, a w poważniejszych przypadkach dolegliwości przełyku.

Szpinak

O prozdrowotnych właściwościach szpinaku wspominały nasze babcie, które zachęcały do zjedzenia. To doskonały dostawca błonnika i składników mineralnych. Warto jednak mieć świadomość, że wraz ze szpinakiem dostarczamy do organizmu również szczawiany, które mogą spowodować pojawienie się kamieni nerkowych. Jeżeli czujemy się dobrze po ich spożyciu, nawet spora ilość nie powinna mieć na nas negatywnego wpływu, ale zdecydowanie szpinaku powinny unikać osoby, które w przeszłości miały problemy z nerkami, w tym kamicą szczawianową.

Białka odzwierzęce

Chude mięso kurczaka, indyk czy jajka to składniki wielu popularnych diet odchudzających. Jak większość składników, również one są niezbyt zdrowe, jeżeli przesadzimy z ich ilością. Udowodniono, że konsumenci, który spożywają głównie białko pochodzenia zwierzęcego są bardziej narażoni na różnego typu nowotwory. Dlatego warto różnicować dostawców białka - rekomendują dietetycy z portalu Lepszy Trener.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianie