Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego

Zdrowotne właściwości olejku tymiankowego

Redakcja

2016-10-09

brak komentarzy

Tymianek gości nie od dziś w niemalże każdej kuchni, jest świetną przyprawą do różnorodnych typów mięs, ciężkich zup, występuje także w sałatach oraz serach. Uprawiany okazuje się w Europie Południowej, Azji a także Ameryce. Olejek tymiankowy o specyficznym ziołowym zapachu znany był już w czasach starożytnych, dodawano go do kadzideł, kąpieli a ich oddziaływanie odkażające wykorzystywali Egipcjanie do balsamowania zwłok. W Grecji tymianek był symbolem odwagi oraz mocy. Do Polski dotarł za czasów królowej Bony, damy ofiarowały własnym wybrańcom wyruszającym na walkę ziele tymianku. Ceniono go za niezwykle uniwersalne cechy terapeutyczne.

Idealny na rany

Olejek tymiankowy pozyskiwany jest przez destylację ziela z parą wodną. Okazuje się świetnym antyseptykiem, sprzyja zabliźnianiu się ran. Funkcjonuje przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz relaksująco. Niweluje dysfunkcje miesiączki, stabilizuje zakres nienasyconych kwasów tłuszczowych, redukuje nadmierne wypadanie włosów, także ma wyjątkowo rzadką właściwość - zwiększa ciśnienie tętnicze krwi!

Na choroby

Wskazany jest przy katarze, kaszlu, astmie, przeziębieniu, zapaleniu migdałku oraz zatok, ociężałości umysłowej, lękach oraz depresji. Wspiera w zakażeniach bakteryjnych oraz wirusowych, reumatyzmie, dolegliwościach krążenia, niewielkim ciśnieniu krwi, podrażnieniach skóry oraz wypadaniu włosów. Przez aromaterapię wykorzystywany jest do masażu, kąpieli a także zabiegach inhalacyjnych. Nie mogą mimo wszystko przyjmować go kobiety spodziewające się dziecka a także osoby z nadciśnieniem tętniczym. Cechy olejku używa się także w preparatach na przykład kremach po goleniu, szamponach, pastach do zębów oraz odżywkach do włosów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaZdrowe odżywianieChoroby i dolegliwości